Аристократија на мукама

На удару глобалне економске кризе није само радничка класа и обичан свет. Није поштеђена ни аристократија, која је принуђена да издаје под закуп, или, још горе, да продаје вековима стицано и чувано богатство.

Светска криза, која је највише погодила радничку класу, није заобишла ни европску аристократију. Тешка времена, неке аристократе у Данској, најскупљој земљи за живот у Европској унији, натерала су да продају вековна породична имања или да их издају уз надокнаду.

Земља, доскоро поносна на своје благостање, бележи пад друштвеног бруто производа од 1,3 одсто, највећи од 1955. године.

Талас економске несигурности погодио је потомке данског племства, у чијем је власништву 200 од 600 замака у земљи.

Дискретни шарм аристократије потиснут је бригама о плаћању високих пореза и трошкова одржавања наслеђених имања.

Да би задржали наследство и покрили трошкове, власници једног од најлепших средњовековних замкова у Данској, Меилгард из 14. века, поделили су 2.200 квадрата на апартмане, које издају за 2.400 евра месечно.

"Свестан сам економске реалности. Али, никада не бих продао имање. Бићу срећан ако моја деца успеју да нађу финансијско решење", каже Михаел Луел, власник замка Меилгард.

На мукама су и они који тек треба да наследе велелепна имања. Да би постали нови власници, држави морају да плате трећину његове вредности.

За неке је то готово Хамлетовска дилема ,,продати или пропасти".

"Пре сестре и мене, било је девет генерација које су успеле да преброде све тешкоће. Везане смо за овај замак. Корени су дубоки. Продаја имања, била би неопростива јер бих тиме изгубила и део себе. Незамисливо", рекла је бароница Каролина Ведел Нергард.

Процењује се да би због кризе, чак 80 одсто наследника плаве крви у Данској, у наредних 40 година морало да прода имања, која су вековима градили њихови преци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару