"Тамница" - ексклузивни затворски ресторан

Да би помогли у рехабилитацији затвореника и омогућили им да пронађу посао након одслужења казне, Британци су отворили ресторан унутар зидина затвора "Хај Даун" у Сатону, чије целокупно особље су затвореници.

Недавно се становницима округа Сари на југоистоку Енглеске, свакако и радозналим туристима, отворила нова, занимљива могућност - да ручају или вечерају, рецимо, породично или да изведу девојку у ексклузивни ресторан у сред затвора! Цене су врло приступачне.

Новоотворени локал, са симболичним називом "Клинк" (тамница, самица, а тако се звао и озлоглашени затвор из 12. века, сада музеј у Саутворку), налази се у казнионици "Хај Даун" у енглеском граду Сатону. 

Што је најзанимљивије, не ради се о обичном ресторану, већ о "фенси" месту с изврсном кухињом и посебно прилагођеним ентеријером.

Идејни творац је Алберто Криши, бивши шеф кухиње у "Мирабелу", престижном француском ресторану на Мејферу у Лондону, који је пре 11 година "баталио" ту позицију да би постао кетеринг менаџер за 747 робијаша у "Хај Дауну".

То је, како каже Криши, одличан начин за рехабилитацију затвореника и учење заната који би могли да искористе по изласку из затвора.

Сви одреда, кувари, конобари и перачи судова, су "станари" затвора - неки од њих због убиства, неки због пљачке, наношења тешких телесних повреда...

Но, Криши наглашава да је дисциплина на највишем могућем нивоу, гора него у шоу-програму "Ђавоља кухиња".

"Затвореник може само једанпут да пређе границу и одмах испада. Ово је прави ресторан. Очекујем да раде тачно оно што им затражим."

Сервира се и вино, али је под стриктном контролом да не би нестајало. Чак се пази и на квасац, јер би неко могао да га прошверцује у ћелију и искористи за прављење алкохола.

Оброк са два јела кошта само 6 фунти. Главна јела су, између осталог, шницла у беарнез сосу, сервирана са помфритом, и пилећи филе са пеперонатом и цикоријом. Оба стају по четири и по фунте.

Заказивање обавезно 

Долазак мора да се најави дан раније да би се добиле све дозволе и обавила безбедносна провера.

Домаћини гостима узимају гардеробу и замоле их да одложе своје мобилне телефоне и све оштре предмете које имају код себе.

Уласком у ресторан примећују се неке необичне ствари, као што су масивна челична врата, безбедносне камере и сензори, што не чуди ако се зна да је један од конобара осуђен на доживотну робију, а други крупни дилер дроге.

Већина воћа и поврћа које се користи за спремање оброка произведена је у затворској башти. Сваки комад хране или пића који улази у ресторан пролази строге провере.

Британски новинари који су посетили ресторан кажу да, након почетног привикавања на пластични есцајг и превазилажења непријатног осећаја због близине опасних криминалаца, сваки гост ужива у храни и пићу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару