"Грип журке" за развијање имунитета

Родитељи тинејџера у Великој Британији, наводно, покушавају да "доскоче" новом грипу организујући журке на којим је обавезно присуство некога ко је инфициран, не би ли га и њихова деца добила и "прележала" док још није мутирао.

Пре само месец дана, британски Министар здравља Енди Бурнам издао је саопштење у којем је позвао грађане да не паниче упркос великом таласу заражених вирусом Х1Н1 у земљи.

Изгледа да сада званичници овог истог министарства имају супротан проблем: апелују на родитеље да не одржавају "грип журке" јер мисле да ће тиме изградити имунитет на "мексички" грип код своје деце ако их на "време" заразе, пише британски "Тајм".

Дуго су Британци правили "журке за овчије богиње" почетком лета, да би их деца прележала у погодном тренутку. Али, информације које су открили на разним Интернет сајтовима, забринуле су људе из Министарства здравља, пошто је ствар почела да се понавља и у случају новог грипа, овога пута "да се стекне имунитет, док није мутирао у смртоноснију форму".

У прошлонедељном саопштењу, сер Лајам Доналдсон, шеф медицинских услуга на острву, нагласио је да су такве журке резултат "страшно погрешног схватања ствари".

"Никада не бисмо препоручили намерно излагање било кога новом грипу. Још увек не знамо довољно о профилима ризика које вирус носи са собом, и док је у Великој Британији болест генерално у блажој форми, у неким деловима света млади, претходно потпуно здрави људи, су умрли. Родитељи никада не би могли себи да опросте што су дозволили себи да своје рањиво дете изложе тако озбиљној болести", став је сер Доналдсона.

Родитеље збуњује став државе 

Локална штампа навела је адресу сајта на којем се прво повела дискусија о "грип журкама", веб порталу дефинисаном као "портал за мајке из британске средње класе".

Џастин Робертс, оснивач сајта, каже да су родитељи збуњени опречним приступом грипу који спроводе здравствени радници - док се 2. јула у неким областима земље зараза сузбијала тестирањем свих сумњивих случајева, затварањем школа у којима је потврђено постојање грипа и превентивним давањем лека "Тамифлуа" свима који су дошли у блиски контакт са инфицираним особама - у одређеним "опасним зонама", као што су Лондон и Глазгов, стратегија сузбијања није се примењивала.

"Ствар је јасна, или га треба добити сад или дати све од себе да се избегне - не може и једно и друго. Лако је прозвати неуке родитеље који се понашају хистерично", изјавила је она за "Индипендент".

Била збуњеност оправдана или не, Британија је 2. јула објавила да се напушта сузбијање заразе широм целе земље и да се прелази на третирање наведеним леком само оних који су болесни.

Министар Бурнам је рекао да су ванредне мере биле део владиног плана у случају пандемије и да се овим скинуо притисак са здравствене службе, обзиром да епидемиолози предвиђају да би ускоро могло бити 100.000 нових случајева дневно. Неколико других земаља, укључујући САД и Аустралију, је такође прешло на сличну тактику.

Дејвид Камингс, 50-годишњи становник Лондона за чије двоје деце се сумња да су заражена "мексичким" грипом, каже да он и други родитељи имају опуштен став према вирусу, мада истиче да нико не би требало намерно да излаже своју децу овој заразној болести.

"Не знам ниједног родитеља који озбиљно размишља о 'грип журци', али мислим да су родитељи видели колико је блага форма болести и више нису забринути око тога да ли ће им се дете разболети", сматра Камингс.

Званичници из Министарства здравља се можда чуде таквој хладнокрвности "у лице вирусу", но, како каже Камингс на крају: "Родитељи слежу раменима. Ако га дете добије, шта да се ради".   

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару