"Голи петак"

Директор компаније из Њукасла, приморан да нешто промени јер им је ишло лоше, прихватио је идеју психолога да уведе "Голи петак" - да запослени последњег радног дана нормално дођу у канцеларију, а затим се скину голи! Звучи шашаво, али посао је процветао.

Сви запослени у једној компанији за дизајн и маркетинг из Њукасла у Великој Британији, обавезни су да сваког петка по доласку на посао скину све са себе и да до краја радног времена раде потпуно голи.

Такву одлуку донео је директор, коме је идеју дао "пословни" психолог Дејвид Тејлор, позван да помогне фирми којој је посао кренуо "низбрдо".

Психолог је газду "убедио" да особље које има могућност да ради без одеће, такође скида и све препреке и међусобно разговара много отвореније и искреније.

"Позивање једне компаније да тражи од радника да иду голи је најекстремнија техника коју сам до сада користио. Можда изгледа уврнуто, али функционише. То је крајњи вид изражавања поверења у самог себе и у друге", објашњава Тејлор.

Након тога је уведено правило "голог петка".

И... пројекат је успео. Тимски дух је на неупоредиво вишем нивоу, а компанија из Њукасла је почела много боље да послује, што је итекако обрадовало све запослене, јер је пре тога 6 људи добило отказе због пада прихода.

Запослени сада кажу да су одушевљени "голим петком".

"Ово је одлично. Сада када видим и остале голе, баријера више нема", рекла је 23-годишња Сем Џексон, менаџерка у фирми, која је прва пристала да се потпуно скине на послу.

"Нисмо били под притиском. Ако смо хтели да долазимо обучени или само у доњем вешу, могли смо. Али, ја волим своје тело и не стидим се. Не осећам никакво оптерећење. Сви смо лепи, и они који имају 'велико' тело и они са 'малим' телом", додала је Џексонова.

Психолог Тејлор је првих недељу дана морао да проведе са њима по цео дан храбрећи их. Првих пар корака је било "ужасно за нерве", кажу запослени. 

Иако су неки иницијално пружали отпор, на крају су готово сви пристали да у канцеларије улазе "као од мајке рођени".

То су одбили само један човек, који петком носи неку врсту минималистичких гаћица, и две средовечне жене, које су одлучиле да ипак задрже црне гаћице и брусхалтер.

Директор каже да је пресрећан и с поносом истиче пословне резултате. "Било је веома емоционално, али смо открили да смо много искреније почели да комуницирамо једни са другима. Компанија је процветала."

"Експеримент" је у априлу дошла да сними једна кабловска телевизија, а емисија ће биће приказана 9. јула под називом "Голи биро".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару