"Бачварење" низ реку Матсукава

Традиционална трка низ локалну реку у бачвама за прање веша, која се већ више од пола века одржава у јапанском граду Ито и одавно има међународни карактер, ове године је привукла чак 200 такмичара. Бар трећина је до циља стигла пливајући!

Јапански град Ито, лоциран око 120 километара јужно од Токија, и ове године је био добар домаћин традиционалне трке, боље рећи, полуконтролисаног спуштања низ реку у плитким бачвама за прање веша, која се одржава у славу реке Матсукаве и прошлости.

Више од 200 људи је учествовало у недељној трци низ реку која протиче кроз центар града.

Било је мушкараца, жена и деце свих узраста, неки су се такмичили и тимски, а примећено је и пар патака, ван конкуренције.

Трка је почела да се одржава 1955. године по идеји градских власти, у част реке и жена које су 30-тих и 40-тих година прошлог века на њеним обалама прале веш, користећи управо овакве бачве.

Данас она представља туристичку атракцију, а један италијански тим, не само што се добро провео, већ је и освојио друго место иза победника из земље домаћина.

"Неки такмичари су се преврнули, но, то се често дешава. Дате све од себе, али најважније је, ипак, учешће. Баш је било забавно ове године", рекао је Џејсон Блок, 33-годишњи Американац који је, такође, успео да се спусти "скоро сув" низ реку.

Бачве су пречника 1 метар, а дубине 30 центиметара. Мада је циљ трке бити бољи од осталих, одржавање ових "пловила" на површини је можда и већи изазов.

"Већ 10 година учествујем и до сада је требало да схватим како да победим, али још увек ми то представља проблем, посебно што сам све старији и тежи", изјавио је један од ветерана, 62-годишњи Ичиро Сакамото.

Упркос великом броју превртања и потонулих бачви, сви учесници су преживели! И доћи ће опет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару