Морнар Попај штетан за малолетнике?

Званичници здравствене службе у Ливерпулу затражили су од градских власти да цртани филмови о морнару Попају због његове луле убудуће обавезно буду класификовани као "18+", односно забрањени за малолетнике.

Менаџери ливерпулског "Прајмари кер труста" (PCT), члана енглеског Националног система за заштиту здравља (NHS), најавили су да ће њихов план да се забрани промовисање пушења на филму, укључујући и цртане, створити велике проблеме морнару Попају због луле коју не вади из уста, ако се икада у некој новој епизоди буде појавио на екрану. 

Осим Попаја, на удару би се могли наћи и Душко Дугоушко и Херман, беба која пуши из филма "Ко је сместио зеки Роџеру?", као и многи други омиљени дечији јунаци из цртаћа, који се понекад појаве са цигаром у руци, или шапи.

Портпарол PCT-a је овим поводом изјавио: "Наш став је потпуно исти, било да је у питању цртани лик или не. И зато тражимо да, ако се у неком новом анимираном филму појави лик који пуши, да на почетку филма буде назначено да је забрањен за млађе од осамнаест година".

Марк Волас из Алијансе пореских обвезника сматра да би PCT требало да се фокусира на лечење људи, а не на регулисање филмова. "Људи имају довољно проблема да закажу код лекара и добију одговарајућу терапију и без NHS-овог расипања пара пореских обвезника на овакве ствари", каже Марк. 

Иако је захтев ушао у процедуру и могао би да добије "зелено светло", градски оци верују да захтев није ништа друго до обична цензура.

Чланица Градског већа Паула Кивени каже да у потпуности подржава борбу против пушења, али сматра да не постоји "рационалан аргумент" да би деца могла да почну да пуше гледајући Попаја како користи лулу уместо бродске сирене, или уместо отварача за конзерве спанаћа.

"Чини ми се да је ово једноставно мешање у уметнички производ и цензура, и нисам убеђена да ће имати жељени ефекат. Ја нисам отишла у брда и постала револуционар након што сам погледала филм о Че Гевари", нагласила је она.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару