Поново на цени криво и квргаво воће и поврће

Воће и поврће неправилног и чудног облика враћа се у продавнице земаља Европске уније, јер данас ступа на снагу пропис који дозвољава продају неправилно обликованог воћа и поврћа.

Криви краставци, рачвасте шаргарепе и друго воће и поврће неправилног и чудног облика враћају се у продавнице земаља Европске уније, јер нови пропис, који данас ступа на снагу, дозвољава продају неправилно обликованог воћа и поврћа.

Комесарка ЕУ за пољопривреду и сеоски развој Маријан Фишер Бел је изјавила да "први јул означава повратак кривих краставаца и квргавих шаргарепа на полице супермаркета", пренеле су светске агенције.

Новим прописима, које је Европска комисија одобрила прошлог децембра, укидају се специфични трговински стандарди за 26 врста воћа и поврћа, чиме престаје важност прописа ЕУ којима се прописује величина и облик тих производа, укључујући краставце, диње, печурке и бели лук.

Лудост за регулисање ситница

Ти чудни стандарди, уведени пре више од 20 година, били су мета исмевања критичара "као доказ лудости ЕУ да регулише сваку ситницу".

Тако је, на пример, шпаргла прве класе морала бити зелене боје на 80 одсто своје дужине, а краставац прве класе није смео бити закривљен више од 10 милиметара по дужини од 10 центиметара.

Рачвасте шаргарепе, црни лук који је на мање од две трећине површине покривен љуском, превише закривљени краставци, нису се протеклих година могли наћи на полицама супермаркета.

Сада прописи који одређују величину и облик воћа и поврћа одлазе у историју, мада ће трговински стандарди за 10 врста воћа и поврћа, укључујући јабуке, јагоде и парадајз, и даље остати на снази, али ће се ти производи моћи продавати у продавницама чланица Уније, без обзира на величину и облик, све док су прописно обележени.

Јабуке, које не одговарају стандардима, могу се, на пример, продавати уколико се на њима налази етикета с натписом "Производ намењен преради", или неки сличан томе.

Ово укидање претераних стандарда део је напора Комисије за поједностављање прописа и смањење бирократије, чиме ће се смањити количина одбачених производа и омогућити потрошачима шири избор.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару