Триста мачака спасили од лонца

Захваљујући анонимном позиву, активисти за заштиту животиња из Шангаја спасили су око 300 мачака које су требале да заврше у традиционалној кинеској јужњачкој чорби "Тигар против змаја".

Активисти за заштиту животиња успели су у Шангају да спасу 300 мачака које су требале да заврше у лонцу.

Они су захваљујући анонимном позиву једног љубитеља животиња, код дилера пронашли 22 кавеза од бамбуса пуних мачака, у којима су чекале да буду превезене у јужну провинцију Гуандонг и буду скуване.

"Очигледно је да су их малтретирали. Натрпали су их у мале кавезе, у којима је било и по 20 мачака", рекао је агенцији АФП 34-годишњи Лаи Сиаоју, члан екипе која је спасила мачке.

Како је навео, било је планирано да мачке буду скуване у локалном провинцијском специјалитету, чорби "Тигар против змаја", која се прави од змија и мачака.

Према информацијама листа "Шангај дејли", ресторани у Кини плаћају по 50 јуана (5,2 евра) за мачку.

Већина мачака враћена је власницима, када је више од 50 људи дошло по своје љубимице захваљујући огласу на једном Интернет форуму. Неке су удомљене љубитељима животиња, а остале су пуштене у областима где волонтери остављају храну за луталице.

Али, такође су и три мачке пронађене мртве, док су једној биле сломљене шапе.

Трговац мачкама Јанг Баогуо, који је једва извукао живу главу пред десетинама активиста који су му провалили у "магацин", је приведен, али је након пар сати пуштен без кривичне пријаве, јер, према речима полицајца Ма Јонга, употреба мачака у исхрани није забрањена у Кини.

"Не постоји закон у којем пише да мачке не смеју да се једу. Мачке нису заштићене животиње", прецизирао је полицајац.

Нису могли да га оптуже ни за поседовање украдене туђе својине, односно животиња, јер у Кини за држање мачака није потребна дозвола, нема никаквих папира, што доказивање власништва чини немогућим.

Како је пренео лист, трговац Баогуо, који то чини деценијама, је мачке куповао од такозваних ловаца који су ове животиње хватали ноћу у стамбеним деловима Шангаја.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару