И краљевска ковница греши

Британска краљевска ковница признала је да је први пут после 336 година поновила исту грешку приликом израде кованице од 20 пенија - на њој нема датума израде.

Када се први следећи пут нађете у Великој Британији, проверавајте ситнину. 

Многи острвљани управо то чине ових дана, односно, детаљно прегледају ковани новац у својим џеповима и новчаницима, након што је Британска краљевска ковница признала да је први пут после више векова грешком израдила кованице на којима нема датума.

Наиме, крајем прошле године у оптицај је пуштено најмање 100.000 кованица од 20 пенија (око 23 евроцента) које не носе годину израде, преносе агенције.

Британска ковница је признала да је грешком лансирала једну серију са новим дизајном, на којој је година израде требало да буде пребачена са наличја на лице, на ком је лик краљице Елизабете II.

Међутим, како је објаснио Џејдон Раџ, портпарол ковнице, једној партији није додато "2008" на лице, што није примећено током контроле квалитета.

Грешка је јавно призната након што је једна приватна британска компанија у понедељак организовала промоцију на којој је понудила по 50 фунти за сваки од примерака без датума.

Очекује се да ће на нумизматичком тржишту вредност тих кованица временом бити увећана више стотина пута. Тржишни стручњаци су приметили да се примерци већ "тихо" продају "онлајн" колекционарима за суме и до 300 фунти.

Нумизматичари још додају да се Британској краљевској ковници иста грешка поткрала и давне 1672. године.

Последња велика грешка која се памти је она из 1983. када је произведен новчић од 2 пенија на којем је уместо "two pence" (два пенија), писало "new pence" (нови пенији). Ови примерци се данас продају за по 200 фунти сваки.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару