Свод Сикстинске капеле "претворила" у гоблен

Након укупно 14 година, од тога 3.572 сата ефективног рада, једна Канађанка је коначно завршила огроман гоблен који је верна копија Микеланђелових фресака са свода Сикстинске капеле.

Канађанка Џоана Лопјановски-Робертс (44) извезла је гоблен који је верна копија Микеланђелових фресака које украшавају свод Сикстинске капеле у Ватикану, пише лондонски лист "Дејли Мејл".

И док је ренесансном генију требало свега четири године, од 1508. до 1512, да заврши своје ремек-дело, канадској "вили" с иглом која живи у Сан Франциску, било је потребно скоро 14 година од тренутка када је почела у октобру 1995, од чега се последњих осам "приморавала" да га приведе крају.

Користећи шему "гобленског гуруа" Дејва Питерса која се зове "Xstitch Professional", Џоана се од 2001. трудила да барем један сат дневно проведе са својим делом у крилу.

На идеју да уради гоблен, Канађанка је дошла док је прала зубе, гледајући у слику Сикстинске капеле, закачену на зиду у купатилу њеног калифорнијског дома.

"Неколико мањих гоблена сам урадила раније, али никада нисам осећала неку сатисфакцију када би их завршила. Желела сам нешто чиме ћу се баш бавити и поносити. Муж и ја смо месецима дискутовали о разним могућностима. У то време је мој девер живео са нама и имао је обичај да лепи слике из магазина на зид. Тако се и фотографија Сикстинске капеле пре рестаурације нашла у купатилу", прича Џоана.

"Била је најинтересантнија за гледање током прања зуба два пута дневно. Једнога дана, током тог ритуала, схватила сам да је она одговор."

Сваки од 45 делова са свода морала је прво да скицира на платну да би га потом извезла концима разних боја. Чак је набавила и неколико књига из Рима како би била сигурна да има тачан приказ и најситнијег детаља Микеланђеловог дела.

"Почетак је дефинитивно био најтежи. Али, сада када сам га урадила, лако бих могла поново", тврди госпођа Лопјановски-Робертс.

Током дугогодишње "борбе" да издржи до краја, неколико пута је била на корак да потпуно одустане. "У неким фазама сам губила нит. Мучила сам се размишљајући како да уклопим следећу секцију. Било је стварно тешко. Хтела сам да баталим све. Након много промашених почетака и понављања, крајем 2001. године сам схватила да ако не натерам себе да радим бар 1 сат дневно да је никада нећу завршити."

Након 628.296 бодова и 3.572 сата ефективног рада (штоперицом мерио супруг Арон Робертс, по занимању ИТ консултант), Џоанина Сикстинска капела, величине 102 пута 203 центиметра, била је готова и сада има почасно место у њеном дому.

Свој подвиг је недавно документовала у књизи "Микеланђеловим корацима", која представља неку врсту водича за све оне који желе да се опробају у вежењу гоблена.

Иако јој је јако драг, вешта Канађанка каже да би продала гоблен када би се појавио прави купац са правом понудом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару