Лобање диносауруса одличне за дневну собу

Остаци лобања два диносауруса, Трицератопса и Алиорамуса ремотуса, понуђени на продају на аукцији у Њујорку, постигли су неочекиван успех пошто су достигли много више цене од прогнозираних.

Две врло ретке лобање диносауруса, једна, стара 65 милиона година, која је припадала Трицератопсу, и друга коју је "носио" физички мањи рођак Тираносаурус рекса, продате су почетком недеље на аукцији куће "Бонамз енд Батерфилдз" на њујоршком Менхетну.

Лобања Трицератопса, дугачка 1,7 метара и више од 80 одсто очувана, са очним дупљама величине тањира, продата је за 242.000 долара. Процена је била да ће отићи за суму између 120.000 и 125.000 долара.

Лобања Алиорамуса ремотуса, познатог као Тираносаурид, рођака суровог Ти-рекса, нашла је купца за 206.000 долара. И она је далеко премашила очекивану цифру између 120.000 и 140.000 долара.

Ова друга лобања, минијатурна у поређењу са лобањом Трицератопса, веома је вредна јер је ретка.

Овом аукцијом, кућа "Бонамз" је помогла једном колекционару да се "реши" јаја диносауруса, зуба, делова костију и фосила. Купци, наравно, нису наведени.

Портпаролка куће, Стејси Смит, изјавила је да ту врсту предмета најчешће купују приватни колекционари, ради егзотичне декорације ентеријера. "Лобања трицератопса је заиста заносна. Личи на скулптуру. Само, треба имати веома велики салон", додала је.

Међу познате "сакупљаче" остатака ових праисторијских животиња спадају глумци Леонардо Дикаприо и Николас Кејџ, као и редитељ Рон Хауард.

Такмичење међу њима често иде до граница лудила. Наиме, 2007. године, Кејџ и Дикаприо су готово заратили због једног Тарбосаурус батара.

Том Линдгрен, један од директора за природњачке предмете у "Бонамзу" каже да се доста тога променило откада су колекционари схватили да се ове ствари могу сматрати варијацијом уметности.

Не може се поредити "поседовање нечега што је старо 65 милиона година и, рецимо, скулптуре која је настала пре 100 година", каже Линдгрен и додаје да је ово нешто што бисмо могли назвати "природном скулптуром".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару