Слотеру Ниче, Србија ти кличе!

Глумац Роб Стјуарт, познатији као Ник Слотер, телевизијски херој 90-тих година, стигао је данас у Србију и у наредних 10-так дана ће покушати да утврди да ли је стварно био толико популаран код нас да су га многи предлагали за председника!

Канадски глумац Роб Стјуарт борави од данас у Србији, где наредних десетак дана снима документарац о својој популарности стеченој улогом детектива Ника Слотера, а 6. јуна биће гост панк-састава "Атеист реп", на концерту у Новом Саду.

"До пре шест месеци нисам имао појма да је серија 'Тропска врелина' била толико популарна овде... а сад сам овде и осећам се сјајно", рекао је Стјуарт (47), који се у Београду на конференцији пред изузетно великим бројем новинара појавио у пословном оделу, кратке проседе косе, без Слотеровог препознатљивог репића и хавајске кошуље.

Са "Тропском врелином", сниманом од 1991. до 1993. године, Стјуарт је стекао велику популарност у Србији. Током студентског протеста 1996/97. године истицана је парола "Слотера Ника за председника", а тај детектив је био и јунак стрипа бесплатно дељеног међу демонстрантима.

У Београду је постојала група грађана под именом Ника Слотера, као и чувени графит "Слотеру Ниче, Жарково ти кличе".

Како је речено на конференцији, прво Стјуартово питање данас по слетању на београдски аеродром било је: "А где је, до врага, то Жарково?"

Најављено је да ће Стјуарт у недељу посетити ово београдско насеље, као и бар "Тропикал хит" на Ади Циганлији.

Поменути графит је посебно инспирисао групу "Атерист реп" за песму "Слотеру Ниче, Србија ти кличе", коју ће Стјуарт отпевати са новосадским бендом 6. јуна на фестивалу "To Be Punk", у Музеју заборављених уметности у Новом Саду, где "Атеисти" прослављају 20 година постојања.

Канадски глумац је признао да су "Слотеру Ниче, Србија ти кличе" једине речи које за сада зна на српском језику, а када је покушао да их изговори, награђен је бурним аплаузом новинара у Медија центру.

"Узбуђен сам, осећам се као Петар Пан, као да имам осам година, јер не могу замислити ништа занимљивије него да се попнем са бендом на бину", рекао је Стјуарт, признавши да се музиком бави из хобија, на "веома примитивном нивоу".

"То је панк са три акорда који се свира гласно и ако утишају моје појачало, пробићу се", признао је глумац.

Сазнање да постоји бенд који пева о Слотеру је и довело Стјуарта у Србију.

Контактирао је бенд, а када је сазнао за велику популарност "Тропске врелине", одлучио је да сними документарац.

"Серија је била позната у многим земљама, али је чињеница да су људи овде носили беџеве 'Слотера Ника за председника'. Одлична тема за документарац је зашто је тип на плажи са репићем неком био узор", истакао је глумац.

Филм би требало да учествује на фестивалу "Roma Fiction Fest" у Риму почетком јула.

"Скинуо" их Летерман 

Стјуарт је открио да је снимање "Тропске врелине" прекинуто, јер је руководство америчке мреже Си-би-ес (ЦБС) уместо серије у тај термин довело водитеља Дејвида Летермана, и рекао да се годинама није видео са партнерима из серије Керолајн Дан и Ијаном Трејсијем.

"Били смо сјајни пријатељи. Ја сам у Торонту, Каролајн се одселила на источну обалу, а Ијан у Ванкуверу. На разним смо странама Канаде. Пре три месеца сам питао Каролајн да ли је заинтересована да дође у Србију, а она ме питала: 'Познати смо у Сибиру?", рекао је Стјуарт измамивши салве смеха новинара.

Глумац је рекао да сада због мало времена није довео Данову или Трејсија у Србију, али се нада да ће му то успети када се ускоро буде вратио да заврши снимање документарца.

"Мислим да на Западу није било поштеног извештавања о догађајима код вас и да је све представљено погрешно. Надам се да ће документарац исправити неке од тих грешака и показати колико је забавно и лепо бити овде. Испричаће се српска страна приче и мислим да ће то бити добро за вашу земљу", најавио је глумац.

Одговарајући на питања новинара, Стјуарт је рекао да се последњих година преселио из Лос Анђелеса у Торонто и наставио глумачку каријеру у Канади, јер је то боља средина за одрастање његовог сина.

Стјуарт је истакао да је сачувао једну хавајску кошуљу са снимања серије, и да би радо поново пустио репић, али му коса "нешто не расте".

Глумац је открио и да је његова породица усвојила једног Србина, који је стигао у његову породицу кад је имао пет година.

"Увек кад сам био љут на њега, рекао бих му 'Србине!'", испричао је Стјуарт.

Рекао је и да му се у последње време дешава да у Канади стално налеће на Србе, и да су га све те коинциденције убедиле да мора доћи у њихову земљу.

"Након што смо се договорили да дођемо овде, почеле су да се ређају случајности. До тада је једини Србин кога сам знао био мој усвојени брат Џон, чије је право име Бранко, а онда се испоставило да је наш адвокат Србин, да је конобар у мом омиљеном ресторану такође из Србије..."

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару