На крај света због цигарета

Британац Џеф Спајс, који тренутно живи у Црној Гори, а због угроженог здравља годинама покушава да остави пушење, донео је несвакидашњу одлуку - иде на пусто острво где свакако неће моћи да попусти и запали једну.

Пробао је са никотинским фластерима, жвакама, књигама пуним савета и снагом воље. Ништа није помогло!

А онда је 56-годишњи пензионисани банкар Џеф Спајс дошао на епохалну идеју, боље рећи, одлучио се на очајнички корак - на пустом острву ће гарант престати да пуши, јер једноставно неће имати цигарете и начина да попусти. Осим можда живчано!

Пошто му је, због здравствених проблема, после 43 године речено да се окане дувана, Џеф, који тренутно живи у Црној Гори и пуши 30 цигарета дневно, одабрао је шкотско острво Сгарабајг, на тзв. Спољним Хебридима, где ће провести месец дана.

Да би што више скренуо мисли са дугогодишњег порока, на острво ће понети гитару да би учио да свира, "Ајпод" на којем има 120 књига, мобилни телефон и лаптоп са батеријом на соларну енергију.

На острву нема апсолутно ничега, осим три руиниране колибе, тако да ће морати да кампује. Какво-такво друштво ће имати - стадо оваца.

Господин Спајс, који ће последњу цигарету попушити пред полазак 1. августа, каже: "Не планирам да понесем било каква помоћна средства, попут фластера. Бићу у позицији да просто не могу да набавим цигарете без обзира колико желео једну".

"Први пут ми је ово пало на памет пре 10 година, док сам живео у Аустралији. С времена на време сам размишљао о томе, али не толико озбиљно. У сваком случају, не бих баш боравио на неком од аустралијских острва, пуних змија и паукова", прича бивши банкар.

Џеф је острво Сгарабајг нашао на Гуглу, а као прави "Робинзон Крусо", грејаће се логорском ватром. Са собом носи и флаширану воду и плински решо. Околна мора врве од рибе, али је он изјавио да не жели да убија жива бића. На острву нема било каквог очигледног извора хране.

"Имам и вишак килограма, а док будем боравио тамо нећу имати приступ свежој храни, па планирам да понесем здраво конзервирану храну, попут пасуља, рибе, сувог воћа, итд", каже одлучни Џеф.

"Мислим да неће бити претешко боравити на острву месец дана. Веома ће ми недостајати супруга Елена, деца и пријатељи, но, мобилни би требало да ми ради на острву, па можемо да причамо и надам се да ће ми план успети. Ако престанем да пушим продужићу живот па ћу дуже бити с њима него ако наставим с овом навиком."

Међутим, Џеф сумња у дуготрајност радикалног решења. "Мало ме брине што можда нећу патити на острву за цигаретама, али ћу бити луд за њима чим се вратим. Надам се да је месец дана довољно да их избацим из свог система и наставим да живим без њих."

"Надам се да ће време бити 'љубазно' према мени, јер ће досада бити још акутнија ако будем заглављен у шатору."

Власник острва Дејв Хил је већ обезбедио превоз за Џефа до острва и поново за 30 дана.

"Договор је да ако нас буде позвао и рекао да не може да издржи без цигарета, да га игноришемо све док не док нас три пута не позове. Мора имати времена да размисли о својој одлуци. На острву, осим оваца, има и много фока и корморана да му праве друштво. Надам се да ће успети да победи своју зависност", каже Хил.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару