Руси пију 18 литара чистог алкохола годишње

Сваки Рус годишње у просеку попије 18 литара чистог алкохола, а то је, отприлике, исто што и 45 литара вотке, 720 боца пива са петопроцентним садржајем, или 214 боца вина јачине 12 процената.

Руска министарка здравља и социјалног развоја Татјана Голикова изјавила је да сваки Рус годишње попије 18 литара алкохола.

Отварајући у Москви конференцију посвећену проблемима зависности, министарка здравља је прецизирала да је та процена заснована на подацима о укупној продаји алкохолних пића - легалној и нелегалној.

Светска здравствена организација оцењује да је појединачна потрошња алкохола већа од осам литара годишње опасна по здравље становништва. Уз то, сваки литар преко ове количине скраћује живот мушкараца за 11 месеци, а жена за четири месеца, подсетила је руска агенција "Медновости".

Подацима о потрошњи алкохола по становнику обухваћена је целокупна популација Русије - од новорођенчади, до људи у дубокој старости.

Прерачунато у алкохолна пића, 18 литара чистог алкохола је исто што и 45 литара вотке, 720 боца пива са петопроцентним садржајем алкохола или 214 боца вина од седам децилитара јачине 12 процената.

Пију три и по пута више

"Данас, Русија не изгледа ни боље ни горе од остатка света", рекао је у јануару месецу за "Дејли Телеграф" Јевгениј Бријин, шеф московских лекара, и додао да је слика о просечном Русу који се "дави" у вотки и спира је пивом једноставно мит!

"Руси су почели озбиљно да пију тек након Другог светског рата - једино што 'журка' траје предуго", нашалио се Бријин. "Војници су навикли да пију на фронту, где су славили победе, али славље, изгледа још увек траје."

Ако се узме у обзир податак који је изнела министарка Голикова и упореди са истим параметрима из, рецимо, Велике Британије и САД-а, где мушкарци просечно попију 11,2, односно 8,4 литра алкохола годишње, верујемо да ће др Бријин морати мало да коригује свој "митолошки" став.

Невероватно је да су Руси у последњих 19 година више него утростручили количине алкохола које уносе у себе - 1990. године то је било 5,4 литра, данас 18.

Када се свему томе дода и податак да је узрок једне од осам смрти у Русији алкохол и да драстично доприноси стопи смртности мушкараца, није ни чудо што је председник Медведев отворио нову државну агенцију за регулисање алкохола на тржишту и креирао националну политику против алкохолизма. 

Наиме, просечан Рус једва доживи 61. годину, а Рускиње, које према истраживањима пију све више, 74 године. Око 1,5 процената популације се сматра алкохоличарима, мада је др Бријин убеђен да је цифра већа.

Два посто Московљана такође има исти проблем, док се чак 10 посто "налива" сваки дан, али нису им дијагностиковани проблеми.

Најгоре је око Нове године, која се слави чак 10 дана, и када у земљи апсолутно ништа не ради... осим продавница са алкохолом. Ситуација се погоршава и зими због ужасних хладноћа и краткотрајне дневне светлости.

А флашу вотке можете наћи и за нешто више од 100 динара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару