"Биг Бен" слави 150 година

Пркосно старомодан, али прецизан, лондонски звоник познат као "Биг Бен" сутра слави 150. рођендан. Највећа сахат кула на свету са звоником и сатовима на све четири стране висока је 96,3 метра.

Најчувенији споменик у британској престоници, "Биг Бен", сутра слави 150. година постојања. Оно што већина људи не зна је да се "Биг Бен" заправо зове велико звоно унутар ове "Сахат куле" (Clock Tower) на североисточном крају Вестминстерске палате, али се надимак "одомаћио" за целу кулу.

Радио "Би-Би-Си" од 1924. године преноси у свет звоњаву чувеног лондонског звоника.

Улазак у "Биг Бен" није лак. Мало коме је дозвољен, а у кули високој 96,3 метра не постоји лифт, па они који успеју да уђу под пратњом морају да се попну уз 334 кривудава степеника.

Поводом годишњице, у плану је само изложба у парламентарном здању Порткалис хаус, која ће бити отворена 19. септембра.

Кула је подигнута као део нове Вестминстерске палате, пошто је стара изгорела у пожару у ноћи 22. октобра 1834.

За пројектовање палате био је задужен архитекта Чарлс Бери, који је дизајнирање куле са сатом препустио Аугустусу Пугину, на основу његових претходних радова (Скерсбрик Хол). Архитекти Пугину је то био последњи пројекат на којем је радио пре него што је полудео и умро.

"Биг Бен" је изграђен у неоготичком стилу. Кула има сатове на све четири стране. Механизам сатова је завршен 1854. године, али је сама кула била довршена тек четири године касније.

Дизајн сата и бројчаника такође су Пугиново дело. Сваки часовник је постављен у гвоздени рам чија је дијагонала 7 метара и који држи 312 делова опал стакла. Казаљка која показује сате дугачка је 2,7 метара, док она за минуте има 4,3 метра.

У дну сваког од сатова позлаћеним словима на латинском језику пише "Domine salvam fac reginam nostram Victoriam primam", што у преводу значи "Боже, чувај нашу краљицу Викторију".

Сатови су ушли у употребу 7. септембра 1859.

Током Другог светског рата, немачки бомбардери су у мају 1941. гађали Вестминстерску палату, и том приликом су оштећена два сата и поједини делови крова куле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару