Французи забринути јер мање пију вино

Француски винари брину за своју будућност након што је у протеклој години значајно смањена продаја њихових вина. Французи пију све мање, а опао је и извоз, док светско тржиште све више преплављују јефтина вина из других земаља.

Љубитељи француских вина знатно су у 2008. смањили њихову куповину због светске економске кризе, наводи се у извештају француске владе.

Француска домаћинства пила су у 2008. године за 10 одсто мање вина попут бордоа, бургундца или шампањца, него у 2007. години, а извоз француских винара је у првом кварталу ове године опао за 15 одсто у обиму, а зарада чак за скоро 30 одсто, саопштило је Министарство пољопривреде.

"То је последица текуће економске ситуације, тако да морамо да будемо мудри и да не дижемо панику", рекао је председавајући удружењу француских винара Гзавије де Волонта.

Француски винари су изразили забринутост за своју будућност пошто су од краја прошле године знатно смањене наруџбине вина.

Арно Крет из винарије у дворцу Листран у Бордоу, рекао је да већ неко време гаји песимизам по питању изгледа француског винарског бизниса, јер светско тржиште све више преплављују јефтина вина из целог света.

Иако је Француска и даље остала земља са највећим бројем љубитеља вина - чак 86 одсто француских домаћинстава у 2008. години је купило бар једну флашу вина - и, такође, држи примат у његовој производњи, Французи пију све мање и мање.

Једно француско домаћинство је у 2007. години попило у просеку 47 литара вина, док је у 2008. години та количина пала на 43 литра.

Иако многи стручњаци и винари повезују пад у конзумирању вина са светском економском кризом, цифре које је у свом извештају објавила француска влада наговештавају да се у тој земљи вино мање пије и због једне шире, културне промене која је захватила Француску.

"Тачно је да смо некада пили 10 пута више алкохола. Некада су барови били пуни од јутра до мрака", каже власник једног ресторана у Паризу.

Један одрасли Француз је 1960-тих просечно пио 175 литара вина годишње, што је четири пута више него што је цело домаћинство пило 2008. године.

Вино је, такође, последњих година претрпело јачи удар него пиво и жестока алкохолна пића, и Французи га пију дупло мање него пре 50 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару