Дојећи на базену променила закон

Енглескиња која се жалила Градском већу Нотингема зато што је особље спречило да доји бебу на базену, "натерала је" локалне власти да промене закон и извине јој се.

Док је са породицом боравила у "Џон Керол" центру за одмор и разоноду у Редфорду у Нотингему, Џошуа, 2 и по месечни син Енглескиње Лоре Вотон је огладнео. Она је урадила најприроднију ствар на свету, узела је да га подоји, пишу острвски медији.

Двадесетшестогодишњакиња из Карингтона је у том тренутку седела поред базена, а обоје су били умотани у пешкире.

"Ништа се није видело и изгледало је као да само држим бебу. На девојкама у бикинијима се видело много више тела и груди", тврди Лора.

Ипак, спасилац на дужности није мислио тако.

Пришао јој је и рекао да не сме да доји свог сина поред базена, прво јер је то јавно место, а друго, на тај начин крши закон којим се забрањује конзумирање јела и пића на тим објектима.

"Смешно. Прво ме је питао да ли ја то дојим дете? Чак ни он није видео и био сигуран шта радим", рекла је госпођа Вотон.

Затим је покушала да објасни човеку да има право да доји бебу било где и било када, али он није одустајао и понудио јој је да је одведе у службене просторије, где наводно не би кршила закон.

"Била сам екстремно бесна и узнемирена. Никада више нећи ићи тамо. Нисам желела да одем с базена да бих подојила бебу, јер сам морала да надгледам старијег 4-годишњег сина који се купао и играо", рекла је Лора.

"Нема знакова на базену који то забрањују. Могли су то јасније да назначе. Као да дојење прави неки неред. То је веома чиста радња. Влада нам стално говори да желе да што више младих жена доји, а онда ми се ово догоди."

Лора се прво обратила локалним медијима, а онда су се она и њен супруг Крег жалили Градском већу Нотингема.

"Победа" Лоре Вотон

Одговор је стигао три дана касније. Веће је инсистирало "да је у питању неспоразум" и извинило се Вотоновима, иако је првобитан коментар града на случај изнет у новинама био да су базени једино место где "због безбедносних и хигијенских услова", храна, пиће и дојење нису ни под којим условима дозвољени.

Чак је, у међувремену, направило и нови нацрт правилника и експресно га усвојило не би ли постало "кристално јасно" да је дојење дозвољено, и нове инструкције поделило свим структурама.

"Веће града Нотингема активно охрабрује и подржава дојење у свим нашим центрима и једне смо од првих локалних власти које су законски регулисале права мајки да доје", пренео је изјаву портпаролке округа дневни лист "Телеграф".

"Разјаснили смо свим нашим центрима и базенима да дојење не може да се третира као да неко једе и пије. Подразумева се да мајке могу да доје било где", додала је представница за штампу округа Нотингем.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару