Здравица прерађеним урином

Добивши "зелено светло" из Хјустона, тројица астронаута на Међународној свемирској станици су јуче, уз здравицу, по први пут у историји пробала рециклирани урин. Олакшавајућа околност - сопствени.

Трочлана посада Међународне свемирске станице (МКС) исписала је јуче нову страницу историје свемирских истраживања - наздравивши у своју част и први пут испивши прерађени сопствени урин, саопштила је Америчка агенција за свемирска истраживања, НАСА.

"НАСА је дала зелено светло тиму астронаута 19. експедиције да попију воду добијену захваљујући новом систему за рециклирање на МКС-у", наводи се у саопштењу.

Рус Генадиј Падалка, Американац Мајк Барат и Јапанац Коићи Ваката, у то име су "одржали здравицу" у лабораторији МКС-а, "куцнули" се врећицама са "водом", изговорили "живели" и ушли у историју... Затим су контролу на Земљи обавестили да је укус одличан!

"Ово је некада била научна фантастика", рекао је летачки инжењер Мајкл Барат, а онда се нашалио: "Флашице имају етикету на којој пише да би требало да их попијемо, јер је права вода 360 километара далеко".

Урин је прерадила машина вредна 250 милиона долара, донета на станицу у новембру 2008. године. Воду производи од марта месеца. Систем је повезан са тоалетом на станици, а сакупља и зној и атмосферску влагу из просторија.

Двадесет литара рециклираног урина донето је на Земљу и анализирано. Испитивања су, како се додаје, показала да је вода чиста и да се може пити.

Рециклирање је кључно како би могао да се удвостручи број астронаута на МКС-у.

Системом за рециклирање може се произвести 6,8 тона пијаће воде годишње, што ће смањити количине воде које на станицу треба да се допремају за Земље.

Ово је, између осталог, "тест кључне технологије потребне за слање људи на дуготрајне мисије на Месец и Марс", рекао је Кирк Ширмен, заменик директора програма МКС у Хјустону, у Тексасу.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару