Попео се на "кров света" 19. пут

Човек који је јутрос рекордни 19. пут освојио Монт Еверест зове се Апа и непалски је шерпас. Овога пута је на врху, односно висини од 8.850 метара, раширио транспарент "Зауставите климатске промене".

Непалски шерпас Апа оборио је јутрос сопствени рекорд пошто се 19. пут попео на Монт Еверест, саопштило је непалско планинарско удружење.

Апа (48), који се као и већина шерпаса представља само именом, освојио је врх висок 8.850 метара као водич стране експедиције и у друштву неколико својих колега, казао је Анг Тшеринг из удружења.

До врха, на којем је раширио транспарент "Зауставите климатске промене", он је стигао рутом "Југоисточни гребен" који су утврдили Новозеланђанин сер Едмунд Хилари и шерпас Тензинг Норгај 1953. године.

Апа је на врх изнео и металну вазу у којој се налазе будистички дарови како би привукао пажњу светске јавности на ефекте климатских промена на Хималајима.

Тшеринг је додао да су Апа и чланови тима безбедни и да се враћају у базне логоре након што су на врху света провели неколико минута.

Активисти покрета за заштиту човекове средине упозорили су да се због климатских промена глечери на Хималајима убрзано топе због чега су угрожени животи више милиона људи.

Апа се на Еверест први пут попео 1989, а исто је чинио скоро сваке године од тада. Његов најближи ривал је шерпас Чеванг Нима, који се на "кров света" пењао 15 пута.

Рођен је у области Солукумбу, која обухвата и Монт Еверест, али од 2006. живи у предграђу америчког града Солт Лејк Ситија у држави Јути.

Мај се сматра најповољнијим месецом за освајање Евереста, пошто су временски услови тада најповољнији за успон.

Монт Еверест се налази на граници Кине и Непала, а већина планинара пење се са непалске стране.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару