У Саудијској Арабији муж има право да туче жену

На семинару о насиљу у породици, недавно одржаном у Ријаду, један саудијски судија је изнео став да супруга заслужује да буде ишамарана ако троши превише новца. Изазвао је бурне протесте у сали, посебно жена у публици.

Хамед ал-Разин, судија из Џеде у Саудијској Арабији, изазвао је буру негодовања када је на семинару о насиљу у породици изјавио да мушкарац има право да истуче своју супругу ако је крива за претерано трошење.

Према његовим речима, мушкарци за то не би смели да одговарају. Судија је жестоко критиковао неке млађе колеге које су у последње време почеле да прихватају такве оптужнице.

Као пример претераног и неоправданог трошења, судија ал-Разин је навео куповину дугачке "абаје", црног мантила који Саудијке морају да носе када излазе из куће.

Према његовом мишљењу, ако муж да супрузи 1.200 риала (320 долара), а она одлучи да уместо обичног купи "фирмиран" мантил и потроши 900 риала (240 долара), има право да је ошамари, јер због разбацивања новца "она заслужује такву казну".

Његови ставови изазвали су протест на семинару који се, између осталог, бавио и улогом судских и полицијских званичника у спречавању насиља у породици.

Семинару су присуствовали многи поменути званичници, али и активисти у борби против насиља, као и представници Националног програма за сигурност породице.

Судија је само потврдио да у Саудијској Арабији постоји дубок проблем по питању породичног насиља, које, све до скоро, није сматрано озбиљним проблемом, јер се у овој ултраконзервативној муслиманској земљи такве ствари решавају иза затворених врата.

Ако је женама за утеху, судија сматра да том приликом мужеви ипак треба да воде рачуна да жени не нанесу неку тежу повреду.

Његове речи немају законску тежину, јер нису изговорене у судници, али се јавно изнето мишљење једног судије, који су такође и исламски свештеници, обично поштује у народу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару