Село са 250 парова близанаца

Лекари већ годинама покушавају да одгонетну мистерију индијског села Кодини у којем на 2.000 породица има 250 парова близанаца.

Село Кодини, у индијској држави Керала, у коме живи свега 2.000 породица, има чак 250 парова идентичних близанаца.

Кодини, по мишљењу генетичара, има највећу популацију близанаца у Индији, а можда чак и у свету.

У последњих 5 година 60 парова близанаца је рођено у селу, а само током 2008, од 300 беба рођених у селу било је 15 парова близанаца. Ове године се очекује да њихов број буде још већи, пише лондонски "Телеграф".

"Ово је право генетско чудо", изјавио је локални лекар и "ентузијаста за близанце" Кришнан Срибиџу (40) који већ две године проучава "случај Кодини".

Мада је у селу званично регистровано 250 парова близанаца, др Срибиџу верује да је њихов прави број у оквиру граница села, негде око 300 до 350.

"Оно што фасцинира је то да се број близанаца повећава сваке године, толико да претпостављам да се број близанаца у последњих 10 година удвостручио", сматра лекар.

У разговору са сељанима установио да је овај феномен настао пре 60 до 70 година, односно три генерације уназад.

"Будући да нисам у прилици да обавим детаљне биохемијске анализе, не могу са сигурношћу рећи који су разлози довели до ове појаве али мислим да има везе са оним што сељани једу и пију", рекао је др Срибиџу.

"Ако је то у питању, а могло би се флаширати, то би било од велике помоћи за неплодне парове", додао је он.

Др Срибиџу је, због положаја села, одбацио генетски фактор као објашњење за феномен близанаца, као и вештачку оплодњу због тога што је просто недоступна сељанима.

Он, такође, не верује да је необично висок број близанаца последица непознатог загађивача, наводећи да су сва деца рођена здрава без аномалија и деформитета.

"Број близанаца на хиљаду становника овде је око 45. То је шест пута више од глобалног просека", објашњава "ентузијаста за близанце".  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару