"Хавана" од 45 метaра

Потврда из Гинисове централе у Лондону коначно је стигла до Хаване - Кубанци су поново светски рекордери са најдужој цигаром на свету. Све заслуге и почасти иду "велемајстору" овог заната, Хозеу Кастелару Каиру.

Уз музику, плес и рум, Кубанци су још пре годину дана прославили повратак Гинисовог рекорда за најдужу цигару на свету у њихове руке, иако резултат тада још увек није био званичан. Одувек су сматрали да имају највише права на то.

Жељу им је по четврти пут испунио кубански мајстор за мотање цигара Хозе Кастелар Каиро који је поново ушао у Гинисову књигу рекорда, овога пута захваљујући својој ручно рађеној "хавани" од 45,38 метра чије је ролање завршио још 9. маја 2008.

Попут неке "предугачке" браон змије лежала је тада Хозеова рекордна цигара на столу у огромној соби, пружајући се чак и кроз задње прозоре старе шпанске тврђаве "Ел Моро Кабања" изнад залива Хавана.

Британски дипломата Крис Стимпсон извршио је званично мерење и резултат послао у Гинисову базу у Лондону ради потврде.

"Није било лако", изјавио је Хозе, познатији као Куето, држећи алат специјално прављен за ту врсту посла. "Треба доста концентрације и пуно љубави за то што радите."

"Техника је заснована на пажљивом одабиру и организовању листова дувана у слојеве, и како смотате средњи део. Права магија није, ипак, у вашим рукама, већ у срцу", објашњавао је Куето.

Наиме, Кастелар, који је у 15. години научио ручно да израђује цигаре, већ је 3 пута улазио у Гинисову књигу, последњи пут 2005. са цигаром дужине 20,4 метара, коју је сам попушио.

Прошлогодишње обарање рекорда није могло да прође без драме, додуше мање.

Када се почетком маја 2008. латио овог напорног посла, Хозеова идеја је била да направи "хавану" од 33 метра, мислећи да је довољно, а онда је на лицу места од новинара сазнао да је неко (Патрисио Пења) из Порторика 2007. већ смотао једну гигантску од 41,2 метра, па је био приморан да настави све до 5 часова ујутру не би ли га надмашио. То га је потпуно исцрпело.

Да би направио стандардну цигару од 30 центиметара, нови-стари рекордер каже да му треба само неколико минута.

За овај подвиг било му је потребно шест дана, а дневно је радио између 10 и 12 сати. Рекордна цигара, израђена од првокласног дувана из провинције Пињар дел Рио, завршила је као експонат у музеју.

А онда је уследило чекање Гинисовог сертификата, дуго 362 дана. Стигао је пре 72 сата, а светском рекордеру Кастелару га је, уз почасне плотуне и војнике у традиционалним униформама, у оквиру Међународног сајма туризма на истој оној тврђави где је настала гигантска "хавана" од 45,38 метара, уручио Мануел Мареро, кубански министар туризма.

"То је част за Кубу и осећам се задовољно што сам то урадио за своју земљу. Наставићу све док не направим једну која ће бити дужине Малекона", нашалио се 65-годишњи Кастелар, мислећи на познато 10-километарско шеталиште уз море у Хавани.

Цигаре и остали дувански производи и даље су један од традиционално најбољих кубанских извозних артикала чија продаја у 150 земаља света доноси годишњи приход од 400 милиона долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару