Вратила "парче историје" због гриже савести

На адресу италијанских власти прекјуче је стигао "покајнички" пакет са комадом теракоте који су анонимни амерички туристи покупили као сувенир током посете Колосеуму пре 25 година. Али је на пакету била написала и повратна адреса...

Пре пар дана италијанским властима је поштом стигао пакет у којем се налазио "спонтани сувенир из околине Колосеума", односно комад теракоте који су двоје америчких туриста покупили током посете Италији пре 25 година.

У пропратном анонимном писму, навели су да су одлучили да артефакт врате "због гриже савести".

"Узнемиравала ме је чињеница да смо узели нешто што није наше и сада то враћам... Супруг и ја се извињавамо због нашег непромишљеног и себичног чина. Молимо вас да га вратите тамо где припада", навела је жена у писму које је потписала са "амерички држављанин".

Али, савесна "анонимна" госпођа је на пакету написала повратну адресу, тако да агенцији Асошијетед прес није било тешко да је лоцира и контактира.

Педесетдвогодишња Џенис Џонсен из Гринзбороа у Северној Каролини са приметним олакшањем је "отворила душу".

Наиме, пре 25 година, она и супруг Мајк су посетили Италију у оквиру његовог новог посла. Док су разгледали Колосеум, Мајк се сагао, узео комад теракоте величине песнице у близини арене и ставио га у џеп. Завршио је на полици са сувенирима у њиховој кући.

"Сваки пут када бих га погледала на полици међу другим артефактима које смо донели са разних путовања, осећала сам се лоше! Знате, пре нешто више од годину дана старији син нам је изненада убијен. Од тада се борим са много тешким стварима", рекла је госпођа Џонсен.

"На Интернету сам проверавала да ли је то уопште злочин. Нашла сам реченицу о крадљивцима камења и отело ми се 'О, боже...'". Прочитала је и да историјски локалитети могу бити уништени од стране људи који односе по комадић.

"Узнемиравала ме је чињеница да смо узели нешто што није наше. Решила сам да га вратим, па макар нам створила велике проблеме због тога", додала је Џенис, која је одлуку донела без мужевљевог знања. Обавестила га је тек када је послала пакет.

"Надам се да не мисле да смо грозни људи. Глупо је то што смо урадили. Надам се да ћемо моћи поново да посетимо Италију."

Римски археолози јуче су саопштили да фрагмент вероватно потиче из околине римског Форума или брда Палатин. Иако није узет са Колосеума, "гест којим га амерички пар враћа, не умањује његов значај", навели су званичници.

Већи део историјског центра Рима обилује старим камењем и разним артефактима. Према италијанском закону, илегално изношење антиквитета сматра се злочином.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару