Даље од бојног поља Вајлдернес

Познати амерички глумац Роберт Дувал, иначе потомак чувеног конфедерацијског генерала Лија, придружио се борби против изградње огромног тржног центра на месту које се налази уз поље на којем се пре 145 година одиграла историјска битка између Уније и Конфедерације.

Амерички глумац и оскаровац Роберт Дувал оштро је јуче на конференцији за новинаре критиковао планове ланца "Вол-март" да сагради велики тржни центар близу места где су се у америчком грађанском рату, пре тачно 145 година, сукобили генерал Конфедерације Роберт И. Ли и генерал Уније Јулисис С. Грант.

Седамдесетосмогодишњи Дувал, потомак генерала Лија, рекао је да ће се придружити напорима да се "истера" један од највећих светских трговинских ланаца са локације близу бојног поља Вајлдернес у Вирџинији, на којем је дошло до првог сукоба између два генерала у којем је учествовало више од 160 хиљада људи - 101.895 са стране Уније и 61.025 са стране Конфедерације.

Иначе, битка је вођена на непроходном и тешком шумовитом терену који је обухватао више од 180 квадратних километара у Спотсилванија Каунтију и Оринџ Каунтију у централној Вирџинији.

Завршила се без победника, мада је Унија претрпела веће губитке са 2.246 погинулих, 12.037 рањених и 3.383 заробљених/несталих. На супротној страни живот је изгубило 1.495 војника, 7.928 их је рањено, док је бројка заробљених/несталих упола мања - 1.702.

Познати глумац је нагласио да нема ништа против "Вол-марта", али да "верује у капитализам праћен осећањима".

Дувалу, који је добио Оскара за најбољу мушку улогу у филму "Апостол", придружили су се конгресмени Питер Велч из Вермонта и Тед По из Тексаса, савезних држава из којих је велики број војника погинуо у тој бици, вођеној од 5. до 7. маја 1864. године.

План "Вол-марта" да изгради велики тржни центар морaју прво да одобре супервизори Оринџ Каунтија у Вирџинији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару