Ван Гог није сам себи одсекао уво?

Према најновијој теорији немачких историчара уметности, чувени холандски сликар Винсент Ван Гог није сам себи одсекао уво, већ му је, после једне свађе, мачем то урадио колега Пол Гоген.

За славу чувеног холандског постимпресионисте Винсента Ван Гога нису заслужне само његове слике, већ и легендарни акт самоповређивања, односно одсецања увета, пишу данас британски листови.

Али, 119 година после уметникове смрти, његово уво је поново у центру пажње, прецизније речено, нове контроверзе, јер је двоје немачких историчара уметности са Универзитета у Хамбургу дошло до закључка да Ван Гог није сам себи одсекао уво у наступу лудила, већ да је то учинио његов француски колега Пол Гоген.

Према званичној верзији, лабилни холандски сликар је жилетом одсекао себи уво након свађе са Гогеном 1888. године. Тешко крварећи, Ван Гог је затим одшетао до бордела и показао уво запањеној проститутки Ракел пре него што се вратио кући и легао да спава у крвљу натопљеном кревету.

Међутим, историчари Ханс Кауфман и Рита Вилдеганс, који су провели 10 година истражујући полицијске списе, изјаве сведока и сликарева писма, развили су теорију да је, највероватније, Гоген, иначе добар мачевалац, мачем одсекао уво Ван Гогу када га је овај, током свађе, напао једне вечери у Арлу, где су до тада заједно живели и радили у чувеној "Жутој кући".

Наиме, Ван Гог је 1888. успео да убеди Гогена да дође у Арл на југу Француске да живи са њим у поменутој кући, коју је претворио у "атеље на југу".

Провели су јесен сликајући заједно, пре него што се однос покварио. Често су се свађали око уметности, јер је Ван Гог заступао став да сликар треба да слика оно што види, док је Гоген радио по сећању. 

Мало пре Божића, уметници су се посвађали када му је Гоген саопштио да одлази заувек. Ван Гог је, под нападом своје метаболичке болести, постао агресиван и "пукао је".

Кауфман тврди следеће: "Финални сусрет између њих двојице догодио се у близини бордела, око 300 метара од Жуте куће. Винсент га је напао, а Гоген се бранио и покушавао да се отараси 'полуделог човека'. Извукао је своје оружје, направио пар покрета у Ван Гоговом правцу и одсекао му уво". Но, немачки историчар додаје да није баш јасно да ли је то учинио случајно или намерно.

Прича се да је Гоген, кајући се, мач бацио у реку Рону. Чињеница је да ни мач, а ни жилет којим је, наводно, Ван Гог одсекао уво никада нису нађени.

Лабилни Ван Гог је, по њиховој теорији, пристао да прећути инцидент како би заштитио Гогена од полиције, а у покушају да задржи пријатеља којим је био "безнадежно опседнут".

Аргументи за ново тумачење, кажу аутори, су поред осталог последње записане речи Ван Гога Гогену "ти ћутиш, па ћу ћутати и ја" и његово писму брату Теу у којем пише "срећа је што Гоген нема митраљез или неко друго ватрено оружје".

Аутори тврде да је бол због разлаза са Гогеном био главни разлог због којег је Ван Гог две године касније извршио самоубиство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару