Хитлеров аутопортрет за 10.000 фунти

Хитлеров аутопортрет из 1910. године продат на аукцији у Енглеској за 10.000 фунти. Нацистички вођа је у младости направио стотине слика, али без ефекта код критичара. Иако, према речима стручњака, Хитлерове слике "нису баш Пикасо", изазивају велико занимање колекционара".

Аукцијска кућа "Малокс" у градићу Ладлоу, у Енглеској, за 97.672 фунте је продала 15 слика, већином акварела, чији аутор је наводно - млади Адолф Хитлер.

Међу продатим сликама је и акварел на коме неки човек, нејасног лица и у браон оделу, седи на каменом мосту загледан у воду боје вина.

Датирана је 1910. годином, потпис је "А. Хитлер", а изнад мистериозног лика је ужврљано "А.Х". И, да ли је то стварно аутопортрет нацистичког фирера из његове младости? Експерт за историјске документе Ричард Вествуд Брукс сматра да јесте.

"Не мислим да су слике фалсификати. Не верујем да би ико имао нерава да кривотвори слике које су добиле такав глобални публицитет", сматра Брукс.

Акварел с фигуром човека загледан у воду боје вина, иначе, продат је за округло 10.000 фунти. Купио га је извесни Џон Ретлиџ (46), који је рекао да ће слику окачити у својој кући или канцеларији.

Вествуд-Брукс је казао да је слике садашњи понуђач, кога није идентификовао, купио од једног британског војника 1945. године у Есену.

Неуспешна уметничка каријера

Најпознатији као генооцидни диктатор који је искасапио милионе људи у сулудој идеји да уједини Европу под немачком влашћу, Хитлер је у младости заиста имао неуспешну уметничку каријеру. Верује се да је направио стотине слика, али без ефекта код критичара.

Мада Вествуд-Брукс признаје да Хитлерове слике "нису баш Пикасо", али каже да "без обзира на све сумње у њихову аутентичност, заиста изазивају велико занимање разних колекционара".

Чак и да је недвосмислено потврђен као оригиналан, акварел Хитлера у браон оделу није први откривени аутопортрет који се приписује нацистичком вођи.

Још 1987. је покојни историчар Вернер Мазер рекао да је "ископао један аутопортрет Хитлера у уљу из 1925 године".

Тада је Мазер, који је написао неколико биографија Хитлера, казао да је фирер на тој слици приказан у традиционалној баварској одећи, у кратким панталонама и белим потколеницама.

Године 2006. је у градићу Лоствитијелу, у југозападној Енглеској, акварели и цртежи приписани Хитлеру су на аукцији продати за више од 100.000 фунти. А нова гомила наводно Хитлерових сликарија наћи ће се већ овог месеца и на аукцији у Нирнбергу...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару