Рекордер по броју рекорда

Њујорчанин Ашрита Фурман, човек који је још као дете сањао да уђе у Гинисову књигу рекорда, али је сумњао да ће икада моћи јер није спортски тип, данас држи чак 100 рекорда и титулу "нај-појединца".

Педесетчетворогодишњи Американац Ашрита Фурман из њујоршког Квинса, поставио је чак 230 званичних Гинисових рекорда од 1979. године до данас, али "само" 100 је остало у његовом власништву.

Постављао их је на свих 7 континената и у више од 30 земаља. То што је уз редовни посао у продавници здраве хране у Квинсу и туристички водич своје групе за медитацију, омогућило му је много да путује и обара рекорде широм света. 

Неке дисциплине у којима је рекордер, лично је измислио. На пример, подводно скакање на "пого штапу" (штап са дршкама за руке, испустима за ноге и федером који омогућава одскакање од тла).

Први рекорд је поставио пре 30 година када је урадио 27.000 "џампинг џекова", односно скокова из мирног стојећег положаја, скупљених ногу са рукама поред тела, у положај са широко раширеним ногама и рукама изнад главе.

Последњи, стоти, "зарадио" је тако што је прошлог уторка у Сити Хол парку у Њујорку, са свих страна света окупио групу људи која је рецитовала песму "Precious" духовног вође Шрија Чинмоја на 110 језика, што се води као највећи групни превод једне песме на свету.

Иначе, сви они који су учествовали у обарању рекорда су, као и сам Фурман, одани следбеници управо индијског мистика и спиритуалисте Шрија Чинмоја, преминулог прошле године.

"Било је забавно слушати неке од ових језика. За неке никада нисам ни чуо", изјавио је Ашрита који је песму са 8 стихова прочитао на језику Зулуа.

Чинмојеви методи медитације, заједно с Фурмановом способношћу концентрације, највише су му помогли да обори многе рекорде.

Сада је у књизи заведен и као "појединац који држи највише светских рекорда у исто време" - већ поменутих 100.

"Од малена ме је фасцинирала Гинисова књига рекорда. Пошто нисам био атлетске грађе, мислио сам да никада нећу моћи да оборим неки рекорд", рекао је Фурман и додао да верује да сви имају унутрашњу снагу, али је мало ко користи.

Фурман је, између осталог, направио 55 чучњева за један минут, појео 38 "М&М" бомбона са штапићима, појео 22 главице белог лука за минут, држао 22 лоптице у бејзбол рукавици десет секунди, поцепао на пола 14 мајица за минут, направио највећу графитну оловку дужине 23 метра и тешку скоро 10 тона (вредну 20.000 долара), за 60 секунди о главу разбио 80 јаја...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару