Капоне пропевао у затвору

Тек када се нашао у суровим условима "Алкатраза", из окрутног гангстерског боса Ала Капонеа покуљале су емоције које је преточио у нежну љубавну песму "Madonna Mia". Она ће после 70 година бити издата на ЦД-у.

Ал Капоне никада није "пропевао" у полицији, али у "Алкатразу" јесте.

Испоставило се да је све време у срцу носио једну песму. Изгледа да су му били потребни скучени затворски услови да би је "избацио из себе".

Сада, после 70 година, нежна љубавна песма коју је сурови мафијашки бос написао под називом "Madonna Mia", биће снимљена на ЦД.

Прича о "Мојој жени" почиње у ћелији у "Алкатразу" у којој је Капоне издржавао казну због избегавања плаћања пореза.

Гангстер, који је волео оперу и џез и чији су ноћни клубови ангажовали музичаре као што је Луј Армстронг, морао је некако да "убије" време. Умео је да чита ноте и волео да свира бенџо и мандолу, инструмент налик на мандолину, али већи.

Према речима Рича Ларсена из Капонеовог клуба обожавалаца (www.caponefanclub.com) који спрема филм о Капонеовом утицају на музику 1920-их и 1930-их, Ал је преклињао управника да му дозволи да оформи мали оркестар.

Управник затвора је на крају попустио, послао неког од "станара" по инструменте и "Лице са ожиљком" је почело да компонује иза решетака.

Песма "Madonna Mia" је сачувана захваљујући свештенику Винсенту Кејсију који га је две године исповедао у ћелији "Алкатразa" сваке суботе. На крају су постали добри пријатељи.

"Мој отац је имао високо мишљење о њему. То је невероватно. Овај криминалац који је побио толико људи био је покоран, учтив и љубазан", каже Мајк Кејси, свештеников син.

За један Божић, Капоне је свом пријатељу поклонио папир на којем је руком написао текст и ноте за "Моју жену".

"Са твојом искреном љубављу која ме води, шта год да урадим, никада нећу погрешити... Само је један месец изнад, једно златно сунце, само једна коју волим, а то си ти", неки су од стихова у којима је Ал отворио срце "својој жени".

Рич Ларсен мисли да је посвећена Капонеовој жени Ме која је до последњег дана остала уз њега.

У дну папира је написано: "Мом добром пријатељу, оцу Вину Кејсију, све најбоље на свету желим и срећан Божић, увек. Алфонсо Капоне".

Капоне је умро 1947. у затвору од последица сифилиса.

Отац Кејси је папир однео кући, ником ништа не говорећи. Пред смрт 1960. предао га је сину Мајку, сугеришући да можда има много већу вредност од само сентименталне.

Млађи Кејси је папир давно продао једној аукцијској кући, али не жели да открије за колико. Данас се тај комад папира нуди за 65.000 долара у Бостону од стране Кенета Рендала, продавца историјских докумената.

"То је дивна, дирљива песма", тврди Ларсен који са продуцентом последњих 8 месеци снима песму са двоје певача - женом и мушкарцем - а прате их мандолина, хармоника, виолина, клавир и бас. Звучаће као и све традиционалне италијанске љубавне песме, популарне у то доба.

ЦД ће се у продаји наћи у мају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару