Хитлерови акварели

Две слике које је Адолф Хитлер насликао 1914. године и које приказују фармерске куће, биће понуђене на продају 25. априла на аукцији у Нирнбергу. Обзиром чијих руку су дело, почетна цена им је скромна - 3.500 евра.

Два акварела, "Кућа на фарми" и "Фармерске куће на реци", која се приписују Адолфу Хитлеру, биће понуђена на продају 25. априла у баварском граду Нирнбергу, граду који је историјски повезан са нацистичким режимом, пише локална штампа.

Међу 3.600 предмета на аукцији, коју ће од 23. до 25. априла организовати кућа "Вајдлер", под бројем 6.500 и 6.501 биће два акварела са потписом Адолфа Хитлера из 1914. године, а почетна цена обе слике биће 3.500 евра, пише у каталогу доступном на Интернету.

Аукцијска кућа "Вајдлер" је 2006. године за 11.000 евра продала једно Хитлерово дело из младости, подсећа дневник "Абендцајтунг".

Та аукција изазвала је медијску полемику, али није било могуће покретање судског поступка, што је био случај и са другом "Вајдлеровом" аукцијом, пошто су на сликама приказани пејзажи и фарме, без политичких симбола.

Два дана пре аукције у Нирнбергу, 13 Хитлерових слика, међу којима и један аутопортрет, биће понуђено на продају на западу Енглеске, у граду Ладлоуу.

Пре три године, 21 дело немачког диктатора, акварели и скице, продати су у Лоствителу у Енглеској за укупно 118.000 фунти (126.000 евра). Пре тога су провели 70 година на једном тавану у Белгији, у близини места где је млади каплар Адолф служио у близини француске границе. Настали су између 1916. и 1918. године и приказују пејзаже у радијусу од 24 километра у односу на место где је био стациониран.

Иначе, Хитлер је као младић желео да постане уметник, па се пријавио на пријемни за бечку Академију лепих уметности. Међутим, одбијен је уз објашњење да су "његови цртежи показали мањак талента". Саветовано му је да упише архитектуру уместо тога, но Адолф није хтео да се одрекне својих уметничких амбиција, па је у својим 20-тим зарађивао копирајући слике са разгледница и продајући их туристима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару