Дебитовао први Интернет оркестар

Оркестар окупљен преко сајта "Ју тјуб", путем којег су чланови имали и "пробе", синоћ је у "Карнеги холу" у Њујорку одржао фантастичан концерт, иако су се музичари први пут уживо видели пре непуна 4 дана.

Међународни Интернет оркестар састављен од 90 музичара из 30 земаља, који су се окупили преко највећег светског сајта за размену видео материјала "Ју тјуб" (YouTube), одржао је касно синоћ по нашем времену у њујоршком "Карнеги холу" први заједнички концерт.

Занимљиво је да су чланови оркестра за концерт вежбали свако из свог дома, користећи Интернет и сајт "Ју тјуб". У томе су им помогли и неки од најпознатијих светских музичара, а први пут су се уживо срели у недељу.

"Сви у оркестру су очигледно имали доста искуства у свирању инструмената. Неки од њих су врло искусни у свирању у ансамблима и у оркестарској музици, а други имају мало искуства у наступима", изјавио је музички директор Симфоније у Сан Франциску, Мајкл Тилсон-Томас, вођа "Ју тјуб" оркестра.

Томас, који је много помогао музичарима у припреми концерта, каже да међу учесницима, чије се годиште креће између 15 и 55 година, има људи из свих професија, попут физичара, финансијских аналитичара или играча покера. Неки од њих су дошли чак из Аустралије и Јужне Кореје.

Тромбониста из Колумбије, Џон Вилсон Гонзалес, је одушевљен. "Било је незамисливо да ја наступим у 'Карнеги холу', митском театру где свирају само највећи музичари", каже пресрећни Гонзалес.

Они су извели дела Моцарта, Баха, Брамса, Виља Лобоса, Вагнера и других познатих композитора. Такође и Прву Интернет симфонију "Ероика", коју је написао кинески композитор, Оскаровац Тан Дан.

"Био сам запањен током проба, јер сам мислио да ће нам требати много више времена да се спремимо. Звук је одмах био прави", изјавио је Пјер Чарлс, 27-годишњи челиста из Париза.

Остали музичари се надају да ће концерт помоћи да класична музика допре до шире публике, посебно младих људи. 

Чланови оркестра који су наступили у Карнеги холу пажљиво су одабрани након што је на "Ју тјуб" стигло више од 3.000 видео пријава за аудицију, у децембру 2008. и јануару 2009. године. Право да учествује имао је апсолутно било ко. Пре него што су корисници сајта добили прилику да гласају, изабрано је 200 финалиста.

Снимак са концерта у Њујорку биће постављен на "Ју тјубу", на посебном каналу (www.youtube.com/symphony), који је до сада посетило више од 15 милиона људи из више од 200 држава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару