Свемир изгубио популарност међу Русима

Недавно обављена анкета међу грађанима Русије показала је да се њихов став према свемиру и космонаутици драстично променио у односу на време Јурија Гагарина, када је сваки дечак желео да буде као он.

У недељу, 12. априла, Руси су прославили Дан космонаутике, обележавајући годишњицу првог човековог лета у свемир. На тај дан пре 48 година, први светски космонаут, Јуриј Гагарин, послат је у Земљину орбиту у свемирском броду "Восток".

У то време, сваки дечак је желео да постане пилот, а након успешног Гагариновог лета, почели су да сањају о свемиру. Имена првих космонаута била су свима добро знана.

Поводом наведеног празника, водећи руски институт за истраживање јавног мњења "ВТСИОМ" анкетирао је 1.600 грађана. Тражило се данашње мишљење о свемирским летовима и професији космонаут.

Али, резултати нису били ни близу оптимистични као некад. Већина Руса не жели да лети у свемир и не зна савремене космонауте.

Данас тек сваки пети становник Русије сања о путовању у свемир, односно 19 одсто, а супротно мишљење има више од 60 одсто грађана!

Оних који су некад страшно желели, али су се у међувремену предомислили има 15 одсто.

Двадесет три одсто испитаника не би имало ништа против да њихова деца постану космонаути, док би се 64 одсто успротивило таквој жељи деце, закључак је анкете.

Близу половине Руса, односно 48 одсто испитаника, позитивно гледа на свемирски туризам, док 41 одсто сматра да само космонаути треба да бораве међу звездама.

Чињеница која је највише разочарала стручњаке је да Руси не знају своје хероје - космонауте. Чак 81 одсто испитаних грађана није знао да наведе ниједног јединог савременог космонаута. Остатак је набројао имена из 60-тих и 70-тих година прошлог века.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару