Друмски авион или летећи аутомобил

Да смо све смо ближи томе да се саобраћајне гужве преселе са друмова на небо показао је и успешан пробни лет изнад Њујорка првог "правог" летећег аутомобила - "Терафуџа транзишн".

Обзиром да су све ћешће "заробљени" у друмским гужвама, људи сањају начин да их избегну.

Изгледа да ће сан ускоро постати јава, јер је први летећи аутомобил прошлог месеца имао успешан пробни лет на небу изнад САД-а, слетео, на додир дугмета савио крила и наставио аутопутем!

Његов назив је "Терафуџа транзишн", лети брзином од 184 километра на сат и може се држати у гаражи као и сваки други аутомобил.

Карл Дитрих, његов творац, каже: "Овај изум мења могућности кретања појединца на светском нивоу, а то је управо оно чему су авијацијски ентузијасти тежили још од 1918. године".

Према тврдњама компаније, авион може да пређе 640 километара са пуним резервоаром. Ако му успут зафали, може једноставно да слети, одвезе се до најближе бензинске станице и долије безоловни бензин.

Од свих досадашњих аутомобила који су могли да лете, ово је први модел који има могућност савијања крила, што му омогућава да се брзо транформише у кола, односно да пређе из ваздуха на коловоз.

Све је идеално, осим цене - 150 хиљада евра у старту, што је у рангу врхунског "Бентлија".

Возачи ће морати код себе да имају и возачку и пилотску дозволу, у случају да их полиција "заустави" током лета.

Пошто је реч о лакој летелици, тешко би се изборила са лошим временом и смањеном видљивошћу, али увек може пут да настави као класични четвороточкаш.

Тест-пилот компаније "Терафуџа", Фил Метир, бивши пуковник ваздухопловних снага, управљао је летелицом на пробном лету. Описао га је следећим речима: "Имам неколико хиљада сати налета у свему и свачему, од Пајпера, до Ф-16, и 'транзишн' је заиста летео као фин авиончић".

"Терафуџа" је класификован као лака летелица која одговара америчкој категорији лаких спортских авиона, што ће омогућити лакше добијање дозволе за њега.

Компанија још увек чека потврде од америчке Националне администрације за безбедност путева и транспорта.

Био "транзишн" проглашен безбедним или не, оваква возила ће се ускоро изборити за своје место на друмовима и небу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару