Најстарија особа на планети прославила 115. рођендан

Гертруда Бејнс, Афро-Американка чији су родитељи рођени у ропству, напунила је 115 година у болници у Лос Анђелесу, а тајна њене дуговечности је у томе што "није пила, пушила и дангубила".

Најстарија особа на свету, црнкиња Гертруда Бејнс прославила је у САД 115. рођендан.

Њој је прекјуче у болници "Вестерн Конвалесцент" у Лос Анђелесу организована прослава уз музику, две рођенданске торте и честитке председника Барака Обаме.

"Рекла је да јој није важно коју торту или сладолед смо јој спремили. Појела би било шта", пренела је Гертрудине речи Ема Каманаг, болнички администратор.

Током прославе, приликом које није много говорила, стигла је и потврда из Гинисове књиге рекорда да је најстарија особа на свету.

"Ко би помислио да у Лос Анђелесу живи најстарија особа на свету. Живети толико дуго је као да сте добили на генетској лутрији", рекао је научник и виши саветник Гиниса, Роберт Јанг.

Гертруда Бејнс је рођена 6. априла 1894. године у Шелману, у америчкој држави Џорџији. Оба родитеља су јој рођена у ропству, отац две године пред Грађански рат 1863.

Бејнсова је била удата за Сема Конлија, са којим је 1909. добила ћерку Анабел. Међутим, дете им је умрло од тифоидне грознице.

Оно чега се најдаље у прошлости сећа су одласци кочијама до цркве са мајком Амелијом и оцем Џорданом, који је био судија. Пре него што се преселила на запад, живела је у Конектикату и Охају, где је до пензије радила у кафетерији студентског дома Универзитета у Охају као чистачица.

До пре 10 година је живела самостално у Калифорнији, а онда се преселила у болницу.

Најстарија особа на свету је постала после смрти 115-годишње Португалке Марије де Хесус у јануару.

Лекар Гертруде Бејнс, Чарлс Вит, каже да она има само две примедбе: "Као прво, не воли сланину јер није довољно хрскава, и жали се због артритиса у коленима... Рекла ми је да дуговечност дугује Господу, томе што никада није пила и пушила, и није дангубила", објаснио је.

На америчким председничким изборима новембра прошле године, Бејнсова је гласала за Обаму јер је, како је тад рекла за једну ТВ станицу, "он за обојене (људе)".

Додала је да није веровала да ће доживети да види црног председника на челу Америке.

Иначе, последњих четврт века титулу најстарије особе на свету готово непрекидно - осим 44 дана - држе жене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару