Грубо се нашалили са Лењином

Једна од најпознатијих статуа Владимира Илича Лењина тешко је оштећена у експлозији направе коју су јуче поставили непознати вандали у Санкт Петербургу.

Бронзана статуа Владимира Илича Лењина, која већ 83 године стоји у близини железничке станице "Финландски" у Санкт Петербургу, тешко је оштећена у јучерашњој експлозији бомбе.

"Непознате особе су детонирале неидентификовану експлозивну направу испод споменика, око 4 сата и 30 минута ујутру по локалном времену. Резултат је рупа пречника 80-100 центиметара", изјавио је један од градских званичника.

Члан локалне администрације је нагласио да постоји опасност да се споменик сруши ако се хитно не обави поправка.

"Експерти су дошли до закључка да статуа само што није пала и да зато мора да се размонтира. Радови ће бити обављени вечерас. Оштећену статуу ће преузети професионални рестауратори. Према првим проценама, поправка ће коштати између 6 и 8 милиона рубаља (17.300 - 23.500 долара)", стоји у званичном саопштењу.

Портпарол полиције је додао да повређених нема и да је бомба имала снагу око 400 грама Те-Ен-Теа.

Ова Лењинова бронзана статуа је откривена 7. новембра 1926. године, на месту где је комунистички вођа одржао чувени говор након повратка из егзила 1917, мало пре почетка Октобарске револуције. Касније је премештена ближе реци Неви.

Иако је својевремено у Санкт Петербургу било доста Лењинових статуа, ова 10-метарска је једна од ретких које су преживеле и артиљеријску ватру током опсаде Лењинграда за време Другог светског рата и распад Совјетског Савеза.

"Лењин који стоји на оклопном возилу није споменик само њему. То је симбол револуције од самог почетка", рекао је Иван Мелњиков, заменик председника Комунистичке партије Русије. "Атак на симбол није само пука експлозија. Јасно је да су организатори желели да кажу нешто овим потезом."

"Сигуран сам да ће јавност осудити оно што се ноћас догодило", додао је Мелњиков.

Адвокат Комунистичке партије Валериј Рашкин мисли да је експлозија покушај да се одвуче пажња јавности са актуелних проблема.

"Не кажем да је ово врста провокације због нашег критиковања власти, већ скретање пажње са садашњег стања", тврди Рашкин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару