Одложена депортација Обамине тетке

Зејтуни Оњанго из Кеније, тетки америчког председника Барака Обаме, одложена је депортација, јер је судија тек за фебруар наредне године заказао ново саслушање око имиграционог захтева.

Тетка из Кеније америчког председника Барака Обаме, Зејтуни Оњанго (56), неће бити депортована из САД барем још годину дана, до 10. фебруара 2010, јер је судија имиграционог суда у Бостону јуче одложио њен случај.

"Хвала Богу", рекла је Зејтуни након кратког саслушања на суду, које је, на њен захтев, било затворено за јавност. Она се није обраћала новинарима док је одлазила из зграде у пратњи својих адвоката и припадника Федералне службе. На себи је имала црвену коврџаву перику.

"Случај госпође Оњанго се третира као и било који други пред имиграционим судом", изјавила је новинарима портпаролка суда Фатима Матин, стојећи испод урамљене фотографије председника САД, Зејтуниног братанца.

Портпарол канцеларије за разматрање имиграционих захтева при Министарству правосуђа, Елејн Комис, потврдила је да је следеће саслушање заказано тек за 4. фебруар 2010. године, јер је распоред судије Леонарда Шапира, наводно, пренатрпан.

Илејна Гринштајн, адвокатица за имиграционе случајеве из Кливленда каже да пауза од 10 месеци до следећег саслушања није ништа ново за имиграциони суд. "Тако то иде. Већина судија је презаузета, па се дешава да помере и за по 18 месеци", тврди Гринштајнова.

Подсећамо вас да је "теткица Зејтуни", полусестра Обаминог оца, још 2002. први пут поднела захтев за азил, а као разлог је наведено "насиље у Кенији". Две године касније је одбијена и издат је налог за њену депортацију. Међутим, она је остала да живи у Бостону, у једној државној згради.

Теткини адвокати Маргарет Вонг и Скот Бретон из Кливленда су спремили нове доказе и стратегију којом ће покушати да оборе захтев за депортацију, али детаље о томе да ли ће се фокусирати на њене бројне здравствене проблеме (неуролошко стање и проблеми са леђима због којих користи штап) или политичке немире у Кенији, нису изнели. "Оптимистички су настројени по питању њеног случаја. Сигурни су да ће стратегија упалити", рекао је Мајк Роџерс, њихов портпарол.

Председник Обама тврди да никад није знао да му тетка илегално живи у САД и да се неће мешати у њен случај.

Њен илегални статус је откривен јавности само пар дана након што је он изабран у новембру. Интензивна медијска пажња је натерала Оњанго да напусти Бостон и пређе код рођака у Кливленд.

У децембру је судија имиграционог суда пристао да суспендује одлуку о депортацији и поново отвори њен случај.

Тетка је присуствовала братанчевој инаугурацији у јануару. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару