"Гардијан" наставио првоаприлску традицију

У складу са традицијом, британски лист "Гардијан" је и данас пласирао лажну вест којом обавештава своје читаоце да после више од 180 година у штампаној форми прелази искључиво на електронско издање у виду кратких порука на "Твитеру".

Након 188 година у штампаном издању, угледни британски лист "Гардијан" је данас најавио да ће постати прва новина у свету која ће се објављивати искључиво путем популарне Интернет услуге за друштвено повезивање "Твитер", која тренутно има преко пет милиона корисника.

Ово је, наравно, део традиције листа да сваког 1. априла објави чланак у чију ће садржину читаоци "гарантовано поверовати".

Тако је ове године британски дневник пренео да поједини стручњаци за медије одлуку листа да читав садржај обликује тако да одговара формату кратких текстуалних порука од највише 140 карактера, укључујући размаке између речи, сматрају "епохалним" потезом.

Лист такође истиче да је "Твитер радикално демократизовао објављивање вести, омогућивши свакоме ко има приступ Интернету да саопшти свету када је тужан, или када хоће да попије шољу чаја".

Угледни лист поред тога тврди да се тренутно спроводи опсежни пројекат преписивања читаве новинске архиве од 1821. године у формат кратких порука за ову Интернет услугу, те су тако из легендарног говора Мартина Лутера Кинга из 1963. године одстрањени "нејасни и арогантни делови".

Упркос томе што критичари новог пројекта британског дневника сматрају да 140 карактера није довољно да се у потпуности изрази "значај људске активности", стручњаци за медије, истиче лист, сматрају да "Твитер" подстиче концизност у изражавању, те да суштина сваке поруке ипак може да се изрази у тако малом оквиру.

Међутим, коментари након објављивања данашњег чланка указују да се читаоцима ова шала није баш много допала, док данашњи "Индипендент" од првоаприлских хитова својих колега из "Гардијана" издваја вест из 1990. године да је пажљивим процесом чишћења чувеног Да Винчијевог дела коначно откривен осмех Мона Лизе.

Међутим, до сада непревазиђену првоаприлску шалу смислио је давне 1957. године Би-Би-Си, када је у озбиљном документарном серијалу "Панорама" представио репортажу о пољопривредним произвођачима шпагета у Швајцарској који су те године постигли рекордну жетву јер су успели да готово сасвим искорене жижак који напада шпагете, подсећа "Индипендент".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару