Кинез превалио 9.000 километара на коњу

Инспирисан Џингис Каном, један Кинез је јашући 9 различитих коња прешао пут од Владивостока до Пекинга, односно 9.000 километара.

Кинез Ли Ђинг превалио је 9.000 километара на коњу између Русије и Кине, и већ најавио нови подвиг - пут у Лондон.

Овај неуморни коњаник, поклоник великог монголског војсковође Џингис Кана, тек што је окончао једноипогодишњу авантуру, већ сања да пређе пут од Кинеског зида до главног града Велике Британије за Летње олимпијске игре 2012. године.

"Од детињства волим коње и дивим се Џингис Кану, чији ме је дух водио током овог путовања", објаснио је 47-годишњи Ли, који са дугом косом и брадом подсећа на монголске коњанике који су освојили део Азије и Европе пре више од 800 година.

"Војска Џингис Кана кренула је из Монголије и Кине у правцу Русије и Европе. Ја сам кренуо обрнутним путем. Ишао сам од Владивостока до Пекинга, а сада желим да тај пут пређем из супротног правца", додао је он.

Рођен у централној Кини, Ли је 1990. године отишао да живи у Русију где се оженио и има једно дете.

У Русији је предавао кинески и припремао се за велики пут. Након два неуспела покушаја, коначно је успео да се отисне 2007. и да оствари авантуру својих снова.

Ли је у августу 2007. кренуо из Владивостока, родног града славног руског композитора Чајковског, и стигао у Пекинг 11. марта ове године.

Да би избегао моторни саобраћај, пљачкаше, као и негостољубиве локалце, заобилазио је градове колико год је то могао. Док је јахао кроз Сибир, екстремна хладноћа од минус 40 степени у јануару прошле године га је приковала за једно село 3 месеца. Међутим, становници су били веома љубазни и хтели су да помогну.

Необична авантура коштала је Лиа 11.000 евра, које је углавном потрошио на храну за себе и девет коња које је јахао током путовања.

Чак шест пута га је полиција приводила током путовања, али Ли највише памти доброту људи које је сретао.

"У целом свету има људи који воле коње. Они су ми много помогли. Куповао сам или размењивао коње. Понекад су ми их поклањали", рекао је Ли који је углавном путовао са два коња, једним за себе, а другим за пртљаг.

Сазнавши за његов подвиг, чланови једне британске експедиције позвали су га да им се придружи 19. априла и да са њима крене од Кинеског зида пут Лондона.

Организована у знак обележавања преноса олимпијске бакље између Пекинга и Лондона и с циљем прикупљања прилога у добротворне сврхе, експедиција намерава да за 4 године пређе пут до британске престонице, следећи стари Пут свиле кроз централну Азију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару