Банатска трка магараца

У селу Сакуле, код Опова, завршена сточарска манифестација "Овчарски дани 2009". У оквиру те манифестације одржана је и трка магараца, једина таква трка у Србији. Током два дана у том малом селу били су изложени и најбољи локални примерци стоке а организовани су и "Чобански бал" и "чобанска томбола" на којој најсрећнији сточар добија магаре.

Овчарски дани у Сакулама одржавају се већ десетак година. Прошле године та манифестација уврштена је и у пројекат "Банат 22" који обухвата 22 најзначајније и најоригиналније манифестације српског и румунског дела Баната.

Посебна атракција и ове године била је трка магараца за коју мештани имају неколико својих назива, а најпознатији су "Магарци који јуре", "Банатска формула један" или "Сакулски дерби".

У категорији млађих пионира ове године није било уобичајених падова са "пулета" како мештани зову магаре, иако су јахачи били најмлађи Банаћани, дечаци и девојчице до 11 година старости.

У тој категорији, најбрже магаре, јахао је Драган Плавшић из Ковиља.

Драган нам је рекао да се за такву трку нико од малишана не спрема већ су навикли на ту животињу, с обзиром на то да је већина учесника из породица које поседују бар неколико магараца.

Ништа мање интересанта није била ни група старијих пионира, односно такмичара до 15 година. Најбрже магаре у тој категорији јахао је Бранислав Милић.

Бранислав, баш као и најмлађи победник каже да се није спремао за ту трку.

«Мало сам га само јашио пре почетка, и ударио сам га прутем да би био бржи» каже Бранислав.

Победник каже да се већ навикао на ту животињу јер код куће има једну магарицу Мазу .

У сениорској категорији, последњих неколико година развио се ривалитет између Пере Ступара из Опова, прошлогодишњег победника и домаћег Горана Јованова који је са својим магаретом држао титулу три године за редом а у трку се укључује и прошлогодишњи вицешампион Перица Милићев из Томашевца.

У "Сакулском дербију" циљ је довести магаре с једног краја терена на други и вратити се на циљ, међутим неретко ту тврдоглаву животињу, кажу такмичари најтеже је натерати да иде право. Магаре се убрзава прутићем а успорава стиском ногу.

У оквиру Овчарских дана, организована је изложба крава, оваца али и пулина, посебне врсте пса која доста распрострањена у Банату и карактеристична по томе што је врло интелигентна и одана господару.

Уз Овчарске дана природно иде и сеоски вашар на ком се уз чувена лицитарска срца може пробати и овчији паприкаш-чобанац као и домаће вино.

Једна од карактеристика ове манифестације су и у Банату незаобилазне коњске чезе али и разноликост језика и дијалеката међу посетиоцима.

Како су Сакуле већински српско место, као и суседна Баранда, словачки и мађарски који се чуо међу окупљенима показује да су Овчарски дани интересантни и становништву околних места.

У Сакулама, према последњем попису становништва живи 2048 становника, у историјским изворима први пут се помиње 1432. године, мада су на месту данашњег насеља ископани архолошки остатаци из 10. века.

Сакуле имају школу, цркву, ботанички парк али и фудбалско игралиште на ком се одиграва и чувени "Сакулски дерби".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару