Слепи миш "отпутовао" у космос

Америчка национална агенција за свемирска истраживања - НАСА, пре полетања шатла "Дискавери" уочила је краткорепог слепог миша на спољном зиду огромног резервоара.

Седам астронаута на америчком шатлу "Дискавери" добило је неочекиваног сапутника приликом полетања - слепог миша, саопштила је америчка национална агенција за свемирска истраживања НАСА.

Слепи миш се снажно закачио за спољни резервоар и остао на њему у тренутку лансирања шатла у недељу из свемирског центра Кенеди на Флориди.

"Анализа снимака лансирања потврдила је да се слепи миш чврсто држао за резервоар у тренутку лансирања, пре него што смо га изгубили из вида", пише у саопштењу на сајту www.space.com.

"Неколико пута је мењао положај током одбројавања, али све до полетања није одлетео. Инфрацрвена слика показује да је био жив, иако су многи помислили да ће се смрзнути", додаје се.

Обзиром да се лансирна рампа налази у близини "Мерит ајленд" уточишта за животиње, НАСА има специјалне сирене које служе за заплашивање животиња које покушају да приђу шатлу. Како се овај провукао, ником није јасно.

Док је био прилепљен за резервоар са ракетним горивом који садржи 2 милиона литара течног хидрогена, стручњаци за животиње су проценили да му је сломљено лево крило и да има повреду десног раменог зглоба.

Нико не зна шта се догодило са слепим мишем, али стручњаци НАСА верују да је његова свемирска авантура била краткотрајна.

"Животиња је вероватно веома брзо угинула током успона 'Дискаверија' на путу ка Међународној свемирској станици", рекао је један представник америчке свемирске агенције, јер шатл орбиталну брзину од 17.500 миља на сат (25 пута брже од звука) постиже за 8 минута од тренутка полетања.

Ово није први случај да неки слепи миш "покуша да стигне до свемира". Још један је виђен 1996. на истом месту, односно резервоару шатла "Ендевор", а други се накратко закачио за "Колумбију" две године касније.

Иначе, "Дискавери" је прекјуче безбедно стигао до МКС, чији је посада на 14-дневној мисији снабдевања станице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару