Животиња са најјачим угризом на планети

Међународни тим научника је, користећи фосилне остатке гигантске морске немани из доба Јуре, реконструисао њену главу и израчунао снагу угриза којом је ломила свој плен - 15 тона по квадратном инчу.

Гигантски фосил морског монструма пронађен на Арктику, познатог као "Предатор икс", имао је толико снажан угриз да би тираносаурус рекс (Ти-рекс) поред њега изгледао слабашно, саопштили су норвешки научници.

Морски рептил из доба Јуре, дужине 15 метара, имао је угриз снаге 15 тона по квадратном инчу, објавио је Музеј историје природе Универзитета у Ослу, представљајући своје откриће у арктичком архипелагу Свалбард.

"Са лобањом дужине више од три метра, могао би се очекивати снажан угриз, али ово је изван свих мерила", изјавио је Јерн Хурум, професор палеонтологије кичмењака, вођа међународног тима који је откопао фосил прошле године.

Он је рекао да је рептил плиосаур имао много јачи угриз од Ти-рекса и да је због тога био највећи морски предатор. Ти-рекс је био највећи месождер међу копненим диносаурусима.

Научници су реконструисали предаторову главу и проценили снагу уједа поређењем са вилицом сличног облика од алигатора из парка на Флориди.

"Ово је прорачун о једној од највећих сила уједа икада израчунатих за било које створење", саопштио је музеј који је процену извршио уз помоћ Грега Ериксона, еволуцијског биолога са Флорида универзитета.

"Предатор икс" имао је угриз више од десет пута снажнији од било које савремене животиње и четири пута јачи од Ти-рекса.

Пронађени фосил стар је 147 милиона година.

Зуби плиосаура, чија је тежина процењена на 45 тона, дужине су 30 центиметара. Научници су реконструисали рептила на основу дела лобање и 20.000 фрагмената његовог скелета.

Између осталог, скенирањем које је обавио Патрик Друкенмилер са Универзитета Аљаска, откривено је да је његов мали, танки мозак имао облик сличан оном који данас има мозак велике беле ајкуле.

Хранио се лигњастим животињама, рибом и другим морским рептилима, а 4 огромна пераја је вероватно користио на два начина - за крстарење су му довољна била само 2, док је употреба сва 4 представљала "турбо-погон" за остваривање убрзања невероватног за његову величину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару