Кока - боливијска "света" биљка

Ево Моралес, председник Боливије, изабрао је врло необичан начин да "брани" коку на састанку Комисије УН за наркотике. Све време је жвакао лист ове биљке!

Боливијски председник Ево Моралес жвакао је лист коке на састанку Комисије УН за наркотике у жељи да "погура" свој предлог за скидање коке са листе забрањених супстанци.

"Лист коке није исто што и кокаин, та биљка није штетна по здравље, не узрокује психичке поремећаје нити доводи до зависности. Како сте замислили да окончате њено коришћење за 25 година, знајући да је безопасна?", питао је Моралес министре 53 земље чланице Комисије који су заседали у бечком седишту УН.

Моралес, који је и лидер синдиката узгајивача коке, додао је да се кока гаји већ 5.000 година и да је она "симбол културног идентитета" народа са Анда, чије ју је племство у империји Инка жвакало.

Председник Боливије званично је затражио скидање коке са листе забрањених наркотика.

"Ако је кока дрога, онда морате да ме ухапсите", рекао је, обраћајући се министрима правде и полиције земаља чланица Комисије за наркотике.

Ево Моралес, први боливијски председник индијанског порекла, изабран 2005. године, од када је ступио на дужност шефа државе бори се против сатанизације листа коке од које се производи кокаин, али која у Боливији има статус "свете" и лековите биљке. Од ње Боливијци праве чај којим се утољава глад, а добра је и против висинске болести.

Према његовим речима, десет милиона људи који живе у области Анда жваће листове коке.

"Десет година сам редовно конзумирао листове коке. Да су последице такве као што сте их описали, никада не бих постао председник", сигуран је Моралес.

"Ми смо за лист коке, али се боримо против кокаина", поручио је свима председник Моралес.

Боливија је, иначе, трећа на свету по производњи коке, иза Колумбије и Перуа.

Уједињене Нације су процениле да је 2007. године у Перуу 80 посто засада коке прерађено у кокаин.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару