Чешки премијер позвао Обаму на пиво

Око априлске посете Барака Обаме Чешкој, током самита ЕУ - САД, дигла се велика прашина у овој земљи, углавном због две ствари - што је премијер Тополанек позвао америчког председника на пиво и ко ће му бити домаћин, председник Клаус или премијер Тополанек?

Чешки лекари огорчено су протестовали због тога што је премијер Мирек Тополанек позвао председника САД Барака Обаму да изађу на пиво у неку од прашких култних пивница, када 4. и 5. априла дође у посету Чешкој.

"Треба да се стидимо због тога како се, као народ, односимо према алкохолу, а не да се хвалишемо. Такво јавно пијење пива било би и директна реклама", протестовао је у данашњем броју листа "Млада фронта Днес", чешки стручњак за алкохолизам Карел Нешпор.

Тај угледни лекар, који се већ годинама бори за то да у Чешкој престане да се гледа на пиво као на "течни хлеб", већ да почне да се третира као дрога, мада легална, упозорио је да су Чеси највеће пивопије на свету са 160 литара пива по глави становника годишње, а да предњаче и по статистици годишње потрошње чистог алкохола.

Да ли ће Обама заиста пред целим светом "рекламирати" чешко пиво када стигне у Праг на самит "Европскa унија - САД", још није извесно због тога што се поново, као и када је у посети био Обамин претходник, Џорџ Буш млађи, премијер и шеф државе споре око тога ко ће бити главни домаћин.

Програм Обамине посете још није познат, само детаљи незванично цуре у медије, али премијер Мирек Тополанек и председник Вацлав Клаус постигли су договор око званичног дела.

Пошто премијер, по Уставу, председава Саветом ЕУ, биће домаћин на самиту ЕУ - САД, док ће током билатералног дела посете домаћин бити шеф државе.

Међутим, "јабука раздора" је свечана вечера на коју зове Клаус и посета пивници коју је у истом термину планирао Тополанек.

Иако би Бараку Обами који у Праг стиже са супругом Мишел, можда пре пријала нека од култних прашких пивница, као забава за обичне људе, премијер има огроман хендикеп - нема домаћицу за прву даму САД.

После више од две деценије брака, премијер је супругу и двоје деце напустио пре неколико година због љубавнице коју је затим прогурао на функцију потпредседнице Доњег дома парламента и сада са њом одгаја ванбрачног сина.

Чесима то нимало не смета, али премијер "у љубавном троуглу" задаје велике главобоље и проблеме званичном протоколу приликом посета страних званичника, посебно из земаља где морал није тако лабав као у Чешкој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару