Гандијеве ствари поново у Индији

Личне ствари које су припадале индијском борцу за слободу и творцу ненасилног отпора Махатми Гандију, продате су на аукцији за 1,8 милиона долара једном индијском бизнисмену, који планира да их врати у домовину.

Неколико личних ствари које су припадале индијском борцу за слободу Махатми Гандију продато је за 1,8 милиона долара индијском бизнисмену, који намерава да их поклони домовини.

Продавац Гандијевих личних стари - чувених наочара, пара похабаних кожних сандала, џепног сата и металне чиније и тањира - покушао је у последњем тренутку да повуче предмете с аукције након протеста из Индије, али је аукција у Њујорку ипак одржана.

Предмете је купила компанија "Антикваријум Аукшинирс" за бизнисмена В.Ј. Малију, рекао је Тони Беди који је представљао индијског бизнисмена.

Беди је рекао да Малија планира да Гандијеве личне ствари донира Индији.

"Сигуран сам да ће сви Индијци бити задовољни што се Гандијеве ствари враћају кући", рекао је новинарима.

Аукција је оштро критикована у Индији, где многи Гандијеве ствари сматрају делом националног наслеђа које би требало да нађе своје место у музеју, као и да је та продаја противна начелима човека који се одрекао материјалних ствари и који је водио аскетски живот.

Досадашњи власник тих ствари, колекционар из Калифорније Џејмс Отис, рекао је раније да је планирао да повуче предмете из продаје, али је аукциона кућа ипак инсистирала да је продаја легална.

Сат марке "Зенит" поклонила му је Индира Ганди која је касније дошла на чело прве индијске владе. Тањир и чинија који су продате на аукцији Ганди је користио у свом последњем оброку.

Мохандас Карамчанд Ганди, познатији као Махатма Ганди, био је један је од оснивача савремене индијске државе и пионир ненасилног отпора британској власти. 

Гандијев принцип ненасилног отпора инспирисао је генерације демократских и антирасистичких активиста, укључујући и Мартина Лутера Кинга и Нелсона Манделу. Убио га је у Њу Делхију радикални хинду активиста.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи