Убица се жалио да га држава "убија" у затвору

Након што су судови на нижим инстанцама унапред одбацили његову жалбу и захтев за великом одштетом "што га држава не штити од пушача у затвору и пасивно трује", на страну затвореника Алберта Жировњицког стао је, на неки начин, чешки Уставни суд.

Чех Алберт Жировњицки, који издржава казну од 16 година затвора због убиства, захтевао је од чешке државе да му се извини и да одштету од 10 милиона круна (400.000 евра) зато што га, наводно, дугорочно излаже ризицима пасивног пушења и не штити од пушача у затвору.

Жировњицки је уверен да су током издржавања казне у затвору "Валдице" погажена његова основна људска права као што је право на здравље, јер мора да удише канцерогени дим из цигарета затвореника пушача.

"У ћелијама је пушење забрањено, а сваки затвор има за пушаче посебно издвојена места", одговорио је на те оптужбе портпарол чешке Затворске службе, Роберт Качер.

Прво је Градски суд у Прагу одбио Албертову жалбу. Када им је поднео захтев и замолио да му опросте судске трошкове, јер он практично нема никаква примања као затвореник, одбили су га уз објашњење да је његов случај унапред изгубљен!

И престонички Виши суд га је на сличан начин "откачио". Опет без икаквог претреса и расправе.

Због тога се Жировњицки, бивши директор једног забавног центра у Прагу, обратио Уставном суду... и успео да направи неки помак.

Потпуно неочекивано, Уставни суд је јуче наредио нижим инстанцама да морају да се позабаве његовим случајем на законом предвиђен начин и да не смеју унапред да га одбацују, што значи да Жировњицки креће испочетка.

Познат као неко ко стално улаже жалбе и тужбе због, наводних, грешака полиције и власти, Алберт је то једва дочекао.

Иначе, осуђен је на 16 година јер је 2000. задавио свог пријатеља, помоћника у радњи за продају видео опреме и изнео робу у вредности од 200.000 круна (8.000 евра).

Никада није признао злочин.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару