Читај ми!

Хоће ли киша покварити уранак, Недељко Тодоровић открива какво нас време очекује за празнике

Метеоролог Недељко Тодоровић каже за РТС да нас од среде, 1. маја, очекују пљускови и грмљавина. Ипак, напомиње да нам киша неће покварити уживање у природи, јер се 1. маја она прогнозира само накратко у југозападном делу земље. Открива и какво нас време очекује за Ускрс.

Недељко Тодоровић каже да нас данас и сутра очекује слично време као и јуче – биће сунчано и топло.

Ипак, како каже, ускоро ће бити прекинут дужи сушни период.

"Улазимо у један период када би се мало прекинуо дужи сушни период који је негде почео крајем јануара, значи скоро два и по, три месеца траје, тако да биће пљускова и грмљавина почев од среде", наводи Тодоровић.

Истиче да ће у среду, 1. маја, пљускови и грмљавине бити ретки и то само на југозападу земље.

"Па 2. маја мало би се тај утицај проширио на остале крајеве, али је то више локалног карактера", додаје Тодоровић.

На питање хоће ли нам киша покварити уживање у природи, Тодоровић каже да неће.

"Можда буде неки пљушчић поподне. У Београду би тек у четвртак поподне био тај први пљусак, али то је кратког даха и нема толико јак интензитет у виду неког озбиљног невремена", објашњава Тодоровић.

За петак и суботу, 3. и 4. мај, најављује освежење.

"Температуре ће бити неки степен испод 20 степени, али да подсетим да је та максимална дневна температура за почетак маја 21 до 22 степена", наводи Тодоровић.

У наредној недељи, почев од 6. маја, како каже, очекује нас променљиво време – ред сунца, ред пљускова.

"Са температуром око просека. Неки дан можда степен, два топлије, неки дан мало свежије. У сваком случају изашли смо из летњег времена које је трајало до половине априла", поручује Тодоровић.

Говорећи о томе хоће ли бити невремена за празнике, Тодоровић каже да ће пљускове пратити грмљавина, али да неће бити жестоких невремена.

"Биће оно накратко 10 до 15 минута неки јачи пљусак, са можда локално неком количином падавина од 10 до 20 милиметара, али то је само у врло малој, уској зони. Чак вероватно првог маја, па можда чак и другог маја, у неким местима не би пала ни кап. Била би неравномерна просторно и временски расподела тих пљускова, типично за топли или летњи део године", закључује Тодоровић.

уторак, 18. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије