Читај ми!

Лето се захуктава – Toдоровић открива да ли нас чекају екстремне врућине

Метеоролог Недељко Тодоровић каже да се наредних дана очекује стабилизација времена, тек повремено ће бити кише у појединим деловма земље. Открио је и да ли нас током лета очекују екстремне врућине.

Недељко Тодоровић је рекао, гостујући у Јутарњем програму, да ће већ данас бити топлије него јуче.

"Лето се захуктава. Према метеоролошким проценама, ми смо већ у лету, јун је летњи месец, имали смо чак и у мају неколико дана, а и у јуну 30-32 степена, али то су биле епизоде. Сада ће преовлађивати температуре око 30 и више степени", указује Тодоровић.

Кише ће бити мање ове седмице него претходне. Сутра ће је бити на истоку и југоистоку, а у четвртак и петак, могуће је, у централној Србији.

"Температуре ће бити више, на северозападу 32-33 степена, у сваком случају типично летње време. Јун јесте летњи месец, али је по количини падавина најкишовитији, овај јун иде 'по рецепту'", напомиње метеоролог.

Према његовим речима, и сутра ће јутро бити свеже, поготово у долинама и нижим пределима брдско-планинског дела земље.

Београд је, каже, ујутру топлији углавном због ефекта "топлотног острва" – преко дана асфалт упије доста топлоте па после исијава.

Време за "хватање хладовине" 

Навео је да ће летњи месеци ове године бити мало топлији од вишедеценијског просека, за око степен-два у просеку.

Према Тодоровићевим речима, овог лета не би требало да буде много дана са екстремно високим температурама, изнад 35 степени.

Тих дана је, каже, око пет у просеку, прошле године су их била два-три. Ове године се очекује да их буде седам у просеку. 

Метеоролог је указао да је дошло време "да се држимо сенке".

"УВ индекс је израчуната вредност у односу на више фактора, а у ту формулу улази вредност УВ зрачења, које је релативно слабо. Наравно, не треба претеривати са целодневним боравком на сунцу, боље сенка и хладовина, јер у сенци има ефекта и полако се добија боја и кожа није изложена зрачењу и оном делу спектра због ког се гори, инфрацрвеном зрачењу", наглашава Тодоровић.

Када је реч о УВ зрачењу, метеоролог каже да је оно релативно слабо последње две године.  

четвртак, 12. септембар 2024.
16° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи