Читај ми!

Невреме над Србијом, испаљено 838 противградних ракета - нестабилно до уторка

Веома моћним олујно-градоносним облацима који су данас захватили већи део Србије, према нашим проценама, потенцијално је било угрожено више од 1,1 милион хектара обрадиве површине, па је систем одбране од града дејствовао у пуном капацитету и до поподневних сати испаљено је 838 ракета, каже директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић.

Југослав Николић за Танјуг наводи да је дејствовало осам радарских центара и то Букуља, Бешњаја, Петровац на Млави, Ужице, Сјеница, Крушевац, Кукавица и Фрушка Гора, који су преко мреже од 112 лансирних станица испалили 838 ракета.

"Дејствовало се на микрофизичком плану и тако је спречено стварање крупних зрна града, чиме је кинетичка енергија зрна смањена, а штета минимализована. Њих је у неким општинама било, али са 10 до 20 одсто оштећења и на малим површинама", каже Николић.

Додаје да се на тај начин постигло да штета буде минимална с обзиром на размеру и јачину непогоде и захваћене површине.

Николић наводи да се нестабилно време очекује и током вечери и ноћи и да радарски центри прате стање.

"Нестабилно време очекујемо и сутра и у недељу, па и понедељак тако да можемо рећи да се од уторка очекује релативно стабилно време са ретком појавом пљускова и грмљавине", објашњава Николић.

Када је реч о крајевима који су данас највише погођени невременом, истиче да су то била места из домена радарског центра Ваљево, затим Фрушка гора, Букуља и Бештане.

На територији општине Лучани испаљене 43 противградне ракете

У поподневним сатима невреме, праћено јаком кишом, градом и суградицом захватило је и општину Лучани.

Противградни стрелци дејствовали су са десет противградних станица, при чему су испаљене 43 противградне ракете. Дејствовали су стрелци на станицама: Крстац, Лис, Дљин, Дучаловићи, Марковица, Граб, Горачићи, Каона, Пајовићи и Дубац. При дејству разбијени су нагомилани градоносни облаци, тако да је било суградице у деловима Овчарских села и Дљина.

До појаве града дошло је у Драгачици, нарочито у засеоцима Филиповићи и Ђоковићи, где је дошло до штете на воћним културама, пре свега на јагоди. Такође до града је дошло у јужним деловима Милатовића и на потезу Ливаде.

Правовременим дејством противградних стрелаца, спречена је велика штета на воћним и повртарским засадима, на ширем подручју општине.

Јако невреме праћено градом захватило је и делове Београда. Град је током преподнева падао и у Шапцу. РХМЗ је издао упозорење. 

четвртак, 12. септембар 2024.
16° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи