Читај ми!

На улицама Њујорка

Њујоршка полиција има озбиљне проблеме да "заузда" учеснике протеста "Окупирајте Волстрит". Неколико демонстраната ухапшено, једног прегазио полицијски скутер. Хапшења и у Денверу, Сијетлу, Сан Дијегу. Протест се шири.

Полиција нема одговор на протесте који се шире Америком. У неколико градова, полиција похапсила десетине људи, али за сада нема озбиљнијих сукоба снага реда и демонстраната, чији број, иако су им поруке прилично магловите, расте.

У Денверу полиција је ухапсила 24 особе, док су снаге реда у Сијетлу биле спремније за акцију, па су под пуном опремом за разбијање демонстрација "похватали" чак 41 учесника демонстрација.

Али, у највећем америчком граду, Њујорку полиција и "окупатори" су већ данима на ратној нози, при чему сукобе спречава једино чињеница да су демостранти чврсто решени да ни под коју цену не улазе у конфликт са полицијом.

Од петка пре подне, ипак, полиција је ухапсила 14 демонстраната, а један је лакше повређен када га је у натезању прегазио полицијски скутер, на опште згражавање традиционално либерално настројених Њујорчана.

После тога, демонстранти су сели на коловозе, а неколико их се одлучило за радикалније методе отпора па су испревртали неколико канти за ђубре. Порушили су неколико полицијски скутера, а ка снагама реда полетело је и неколико флаша.

Иако сам покрет "Окупирајте Волстрит" није привукао критичну масу за неке озбиљније акције, најновија анкета магазина Тајм показује да 54 одсто Американаца на неки начин подржава антиглобалистичке демонстрације, док их 23 одсто не одобрава.

Организатори најављују да је планиран масовни излазак "огорчених" данас на улице око 800 градова у више од 70 земљи у Европи, Северној и Латинској Америци, Азији и Африци.