Москва у диму

За последња 24 сата, широм Русије букнуло 290 нових шумских пожара. Концентрација штетних материја у Москви премашила максимални дозвољени ниво шест и по пута.

Широм Русије, за последња 24 сата, букнуло је 290 нових шумских пожара, а ситуација у Москви, која се данима гуши у диму и даље је тешка, јављају руски медији.

Концентрација штетних материја у главном граду Русије је премашила максимални дозвољени ниво шест и по пута, упозорили су стручњаци државне службе за заштиту природне средине "Мосекомониторинг".

Дим и загађење последица су пожара који су у околини Москве захватили шуме и тресетишта, а према речима стручњака, највећу опасност по здравље људи сада представљају честице које кад доспеју у плућа ту се нагомилавају и могу да оставе тешке последице.

Дим и гар ће притискати Московљане све до уторка када се очекује да ветар промени смер. За сада се нико не усуђује да даје неке дугорочније прогнозе о побољшању ситуције.

"Мосекомониторнг" грађанима препоручује да током викенда, уколико су у могућности, оду из Москве у области у којима је еколошка ситуација боља, док за оне који остају у граду лекари препоручују да време проводе у затвореним просторијама, у којима ће ниво влаге подоћи тако што ће раширити мокре пешкире и чаршаве и слицно, да се чешће турширају и пију што више воде.

Уколико су принуђени да излазе из кућа, сугерише се да то обавезно чине са наквашеним медицинским маскама и да време које проводе на отвореном простору буде што краће, преноси агенција РИА Новости.

Дим је јуче отежавао и рад два московска аеродрома, Домодедово и Внуково. Авиони су преусмеравани на аеродром Шереметјево ради приземљења. Видљивост код Внукова пала је до 300 метара, код Домодедова на 350 метара, док је на Шереметјеву видљивост 400 метара, наводе руски медији.

Према извештајима агенције Итар Тас, у овом тренутку пламти 577 пожара на више од 193.500 хектара, рекао је извор из министарства за ванредне ситуације. Пријављена су и 32 нова места где гори тресет, а само седам је угашено.

У гашењу пожара помажу и ватрогасне екипе из Украјине, Белорусије, Казахстана, а допремљена је техника из Јерменије.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи