Пљачка века у Шведској

Из Кинеског павиљона у оквиру краљевске резиденције у Стокхолму, лопови украли предмете непроцењиве вредности. Полиција сумња да су побегли бродом.

Група лопова провалила је у Кинески павиљон, у близини шведске краљевске резиденције у Стокхолму и однела предмете чија је вредност, како полиција наводи, потенцијално непроцењива.

Пљачка у Кинеском павиљону, који је краљ Адолф Фредрик поклонио краљици Ловиси Улрики као дар за рођендан 1753. године, трајала је свега шест минута, а одиграла се у тренутку када су се стражари налазили у обиласку терена, око два сата ујутро по локалном времену, рекла је портпарол полиције Диана Сандин.

Верује се да су лопови ушли у зграду разбивши стакло на задњим вратима павиљона.

Пошто су ушли, лопови су разбили три изложбене витрине и однели за сада непознат број "старих, прелепих кинеских предмета", рекла је Сандин и додала да "вредност тих предмета можда уопште није могуће проценити", пренео је АП.

Портпаролка полиције није могла прецизно да каже шта је украдено, али је павиљон познат по изложби кинеских предмета, међу којима су порцелан, посуђе и вазе.

Оригинална мала кинеска палата од дрвета замењена је робуснијом структуром из шездесетих година 18. века, чија је унутрашњост уређена у рококо стилу.

Кинески павиљон је смештен у близини сталне резиденције краљевске породице, у парку дворца Дротнингхолм, у западном делу Стокохолма. Оба објекта се налазе на листи Светске културне баштине УНЕСКО. Сандин је рекла да за сада нема осумњичених, али да има индиција да су најмање три особе умешане у пљачку.

Полиција проверава мотор који пронађен остављен у близини језера које се граничи са парком, рекла је Сандин и додала да постоји могућност да је пљачкаше чекао брод.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи